A borsófőzelék titka
A borsófőzelék nem az a fajta étel, amivel szívesen vesződsznek. A legtöbb ember közömbösen viszonyul hozzá, de ha van egy család apraja-nagyja, aki egyszerűen imádja. Azonban kisebb trükköket is lehet alkalmazni, amikkel már-már lehetetlen elrontani, és az ízek is egészen a mennyei szinteket fogják elérni.
Zöldborsófőzelék (4 személyre számítva)
Hozzávalók:
1 kg zöldborsó (fejtve), 3 dkg vaj, só, 1 leveskocka, 1 nagy csokor petrezselyem zöldje, kb. 6-7 dl tej, kb. 3-4 teáskanál étkezési keményítő
Elkészítés:
A kifejtett borsót a vajon, rövid ideig pároljuk, kevés, kb. 1,5 dl vizet öntünk alá, megszórjuk a felaprított petrezselyemmel, sózzuk és lefedve puhára főzzük.
Mire a borsó megpuhul, a lé már elfőtt, a keményítővel megszórjuk, és kevés tejjel felengedjük, annyi tejet adjunk hozzá, hogy a kellő állagot elérjük (mindenki aszerint, hogy szereti: sűrűbben, vagy inkább hígabban…). Majd ízesítjük a leveskockával, sózzuk, ha kell. Lassan forraljuk. Ha készre ért, már csak tálalni kell.
A tálalásnál sült, “kakastaréj” virslit vagy tükörtojást adhatunk mellé.
Egészségünkre!
Tipp: ha a főzelék kész, a végén érdemes belekeverni egy tojás sárgáját. Ez nem csak szép színt, de krémes állagot is ad az ételnek. Érdemes kipróbálni!
Liszttel is ugyanúgy elkészíthető.