Eldönteni, hogy melyik az a több mint 2000 különböző fajta gyümölcs, amit még nem ismerünk, nem könnyű feladat. Sok van láthatóan és mégis rejtve van a kedvenc gyümölcseinbbel kapcsolatban. Mutatunk pár trükköt, amivel könnyebbé teheted a konyhai munkádat.
1. Az eper életciklusa olyan gyönyörű.
Az eper élete apró magként kezdődik, amit télen vagy tavasszal ültetünk el. A hajtások, néhány hónap elteltével láthatóvá válnak kora ősszel. Az ültetés utáni 2-3 évben a növény legfejlettebb állapotában üzemel, túláradnak az epertermések. Kb. 3 év elteltével elpusztul, ekkor újra, új magokat kell elültetni.
2. Ez az útmutató segíthet neked.
Kekszen készítése közben minusz vagy plusz liszt, meglepő szódabikarbóna mennyiség, vagy további hiányosságok merülhetnek fel. A legmeghatározóbb hiba, amit sokan elkövetnek, hogy megfeledkeznek a tesszta hűtéséről, ezáltal a keksz széttart.
3. Válogasd ki a tökéletes dinnyét.
Az érett dinnyén általában megtalálható, a földhöz való érintkezés jegyeként a sárgás folt. A szára pedig szinte elpattanhatóan száraz, sötétsárga vagy kifakult barnás.
4. Így vágd fel a limonádéd alapját.
A lime felvágása külön tudomány. Vetíthető klasszikus félbevágás helyett, háromrészre darabolhatod. Így több léhez jutsz hozzá.
5. Mit is készítesz elő, amikor Nutellát vásárolsz?
A kenhető kakaós mogyorókrém a világ egyik kedvenc desszertje, számos márka forgalmazza a saját verzióját. Viszont az élvonalbeli márkák között kevesebb az igazi csokoládé, viszont pálmaolaj és cukor annál több.
6. Megfelelő mennyiségű víz a rizsfőzéshez.
Egy ujjpercre lesz szükséged ehhez a méréshez. Szó szerint. Mosd át a rizst, ahogy szoktad, majd a képen látható módon állapítsd meg a rizs mennyiségét és a ráöntött víz mennyiségét.
7. Ismerd fel, mennyire átsütve szereted a húst.
Az étteremben történő rendelés előtt tudnod kell, mennyire szereted átsütve a húst. A bleu a tradicionális francia módszert követi, ahol a hideg húst magas hőmérsékleten sütik rövid időn át. Továbbá van a rare (véreset), a medium (közepesen átsült) és a well done (jól átsült) stílus, illetve közöttük a medium rare és a medium well lehetőségek.
8. Így válogatsz ki elmákat a legédesebb fajtából.
Rengeteg almafajta létezik. A kínálat széles skáláján vannak édes és nagyon zamatos, míg mások savanykásak. Mielőtt válogatnál elemezz és tájékozódj.
9. Van több fajta hagyma is.
A képen szereplő darabok a legismertebbek a hagymáknak ebben a hatalmas családjában. Mindegyik más és ízletes, így számtalan különböző ételekhez felhasználhatóak.
10. A sajttortát is lehet változatosan készíteni.
Világszerte a legnépszerűbb desszertek élvonalában szerény helyet foglal el, és sok országban a saját változatát készítik. A New York-i sajttorta például gőzbe kerül, amitől nagyon krémes. A japán sajttorta pedig olyan könnyű, mintha a felhőket fognád a kezedben. A baszk sajttortát sütik, melynek megsült kérge pedig extra textúrát kölcsönöznek tortának.
Nagy Alma