Az egészséges táplálkozás alapja, hogy tudjuk, milyen ételeket érdemes fogyasztani. Azonban vannak egészségeseknek tartott élelmiszerek, például a gomba, amelyek fogyasztásuk során veszélyeket is rejtegethetnek. Ha nem kellő körültekintéssel, vagy nem megfelelően készítjük el őket, akkor még a legegészségesebbnek vélt étel is komoly problémákat okozhat, a legrosszabb esetben akár halált is.
1. Vörös hús, szárnyas és tengergyümölcsei
Amikor húsokat roston sütünk, a magas hőmérséklet hatására a fehérjék szerkezete megváltozik és ezzel egészségre ártalmas anyagokká alakulhatnak. Hogy ezt elkerüljük, érdemes alacsony hőfokon sütni őket. Az alacsony hőmérséklet csökkenti az ételben található rákkeltő anyagok mennyiségét, ezen kívül a hús gyakori forgatása és pácolása is segít mérsékelni ezeket a vegyületeket.
2. Méz
Valószínűleg nem gondolnánk, de a mézben nagy mennyiségben találhatóak méreganyagok. A méz gyűjtése után ezek az anyagok pasztörizálással kerülnek eltávolításra. Ha nyers mézet eszünk, akkor veszélynek tesszük ki magunkat. Már egy teáskanál nyers méz is okozhat szédülést, fejfájást, hányást.
3. Bodza
A bodza rengetegféleképpen felhasználható: lekvárt, szörpöt, bort és teát is készítünk belőle. Azonban a növény magjai és levelei nem fogyaszthatóak, mérgezőek. Halálos koncentrációban tartalmaznak ciánt. Ha az éretlen bogyókat vagy a nem megfelelően átszűrt leveleket használjuk, komoly problémákat okozhat, akár kómát és halált is. Szerencsére a bodza méreganyagai hőkezeléssel semlegesíthetők.
4. Burgonya
Ha a burgonyát nedves, világos helyen tároljuk vagy túl sokáig hagyjuk, elkezd kicsírázni. A csírákat tartalmazó burgonyákat érdemes eldobni, még ha levágjuk róla a csírát is. Ezek a burgonyák mérget tartalmaznak, és ha már csak egy darabot is megsütsz belőle, már az is okozhat emésztőrendszeri problémákat, mint a hasfájás, hányás, hasmenés.
5. Kesudió
A kesudió fogyasztása különösen veszélyes lehet azoknál, akik allergiásak a mérges termésekre. Sok helyen kapható nyers kesudió, de ezek valójában nem igazán nyersek. Gőzzel kezelik őket, hogy eltávolítsák belőlük az urusiolt, ami a mérges termésekben is megtalálható. Ha valahol a természetben találsz nyers kesudiót, ne egyél belőle! Még ha nem is vagy érzékeny a mérges szömörcére, egy maréknyi nyers kesudió komoly egészségi problémákat okozhat.
6. Mandula
A mandulának két fajtája van, az édes és a keserű. A keserű mandula jelentős mennyiségben tartalmaz hidrogén-cianidot. Ha 5-10 szemet megeszel, súlyosan károsíthatja az egészséged, gyerekeknél pedig akár halálos is lehet. A feldolgozott keserű mandula viszont biztonságos, mert a feldolgozás során eltávolítják belőle a hidrogén-cianidot.
7. Kenyér
A kenyér az egyik legáltalánosabban használt élelmiszer, de sajnos bizonyos formái árthatnak. Az előre csomagolt fehér kenyér fehér lisztet és adalékanyagokat tartalmaz, ami veszélyes is lehet. Ha gyakran eszed, fokozza az elhízás, szívbetegség és a cukorbetegség kockázatát. A teljes kiőrlésű kenyerek is tartalmaznak tartósítószereket, cukrot és sót, ami szintén nem tesz jót az egészségnek.
8. Brazildió
A brazildió kiváló forrása a szelénnek. Ez a tápanyag létfontosságú a szervezet számára, de ha túl nagy mennyiségben fogyasztjuk, azt már mérgező hatásának tekintjük. A felnőtt emberek számára ajánlott napi szelénbevitel 50-70 microgramm, de egyetlen brazildióban 60-95 microgramm szelén található. Tehát, ha több mint egy brazildiót eszel meg, bőven túlléped a megengedett napi szelénmennyiséget. A túlzott szelénbevitel memóriazavarokat, emésztési problémákat, fáradtságot és hajhullást okozhat.
9. Tej
A tej természetes formájában víz, fehérjék, cukrok, ásványi anyagok és vitaminok keveréke. Bár sok egészségi előnnyel jár a fogyasztása, vannak hozzákapcsolódó kockázatok is. Ha napi szinten túl nagy mennyiséget fogyasztasz belőle, növekszik az érbetegségek kialakulásának kockázata. Továbbá a túlzott tejfogyasztás során olyan nagy mennyiségben jut kalcium a szervezetbe, ami petefészekrákot okozhat nőknél, és prosztatarákot férfiaknál. A mérsékelt tejfogyasztás tehát fontos az egészség szempontjából.
10. Kagyló
A kagyló kiváló fehérje-, omega-3-, magnézium-, cink-, vas- és rézforrás, így nagyszerű eleme lehet az egészséges étrendnek. Ugyanakkor ez az egyik olyan élelmiszer, amit nagyon nehéz megfelelően elkészíteni. Ha nem főzöd meg eléggé, egészségre káros szennyezőanyagok maradhatnak benne. A kagyló gyorsan romló étel, ha nem frissen készítjük el, bakteriális fertőzést és ételmérgezés lehet a következménye.
Összefoglalva, mindig legyünk körültekintőek, hogy milyen ételeket választunk és hogyan fogyasztjuk őket. Egy étel, ami egészségesnek tűnik első látásra, ha nem megfelelően főzzük meg vagy eszük meg, nagyon is ártalmassá válhat.