Hasznos

11 gyakran összetévesztett élelmiszer és hogyan ismerjük fel őket

Sokszor előfordul, hogy egymáshoz nagyon hasonló ételeket azonosítunk tévesen, legyen szó akár az ízükről, az alakjukról vagy a kinézetükről. Ebben az összefoglalóban 11 olyan ételt mutatok be, amit a leggyakrabban összetévesztünk, és tippeket adok, hogy mi alapján tudjuk őket megkülönböztetni.

1. Főzőbanán – Banán

A főzőbanán és a banán külsőleg nagyon hasonlítanak egymásra, viszont az ízükben nagy a különbség. A főzőbanán héja zöldebb, vastagabb és nem fogyasztható nyersen, míg a banán héja vékonyabb, édes és nyersen is fogyasztható.

2. Lekvár – Zselé

A lekvárban és a zselében az a lényegi különbség, hogy míg a lekvárnak van egyfajta „szövevénye”, a zselé sima, homogén állagú, amit úgy állítanak elő, hogy a gyümölcs szilárd részeit eltávolítják belőle.

3. Őszibarack – Nektarin

Az őszibarack és a nektarin közti különbség a héjukban rejlik. Míg az őszibarack héja pihés, addig a nektarin héja sima. Alapvetően mindkét gyümölcsöt ugyanúgy használhatjuk a konyhában, de az őszibarackot sokszor hámozni szokás héjának vastagsága miatt.

4. Csicseriborsó – Szójabab

A csicseriborsó és a szójabab közötti legnagyobb különbség, hogy míg a csicseriborsó nyersen, és többféle módon felhasználva is fogyasztható, addig a szójababot nem lehet nyersen megenni.

5. Koriander – Petrezselyem

A koriander és a petrezselyem kétféle növény, bár kinézetük igen hasonló. A petrezselyem hegyesebb levelei és enyhébb íze különbözteti meg a koriandertól, melynek levelei gömbölyűbb formájúak és íze erőteljesebb.

6. Gelato – Fagylalt

A Gelato és a fagylalt közti különbség az, hogy míg a Gelato alapja a tej, addig a fagylalt alapja a tejszín. Tartalmaznak tojást is, de a fagylaltban ennek aránya nagyobb. Kiszolgálásuk hőmérséklete is eltérő, a Gelatót -9, míg a fagylaltot -17 fokon szervírozzák.

7. Jamgyökér – Édesburgonya

A jamgyökér és az édesburgonya két különböző zöldségfajta, bár mindkettőjük gyökérzöldség. A jamgyökér képes akár 60 kg-ot is meghaladó súlyra nőni, és vastag héja van, míg az édesburgonya héja sima és íze édesebb.

8. Cupcake – Muffin

A cupcake és a muffin között a különbség az elkészítés módjában van. Míg a cupcake a torták miniatűr változata, addig a muffin sokkal egyszerűbb sütemény, amit egy gyors összekeverés után már süt is az ember.

9. Uborka – Cukkini

Az uborka és a cukkini azonos zöldségcsaládba tartoznak, azonban a tapintásuk eltérő. Míg az uborkahéj viaszos, addig a cukkinihéj sima, és az íze is kissé eltér: az uborka friss és roppanós, míg a cukkini lágyabb és semlegesebb ízű.

10. Nyerscukor – Barna cukor

A nyerscukor és a barna cukor közül az előbbi aranybarna színű, és enyhén karamelles ízű, míg a barna cukor sötétebb, ragadósabb és erősen karamell ízű.

11. Macaroon – Macaron

Végül, de nem utolsósorban nézzük a macaroon és a macaron süteményeket. A macaron egy francia édesség, amely két könnyű kekstészta közötti krémmel van töltve, míg a macaroon kókuszreszelékből készül, és jellemzően puha állagú.

Szerző: Nagy Alma

Ezeket láttad már?

[social-share total_counter_pos="leftbig"]
Szia, Mazsola vagyok a bikuci.hu honlap tulajdonosa. Az oldalamon vicces képeket, mémeket, vicceket, humoros videókat és érdekes cikkeket találsz a világról. Célom, hogy szórakoztassam honlapom látogatóit és egy kis nevetést hozzak az életükbe. Gyere és…

EZ MÉG ÉRDEKELHET