Sokszor előfordul, hogy egymáshoz nagyon hasonló ételeket azonosítunk tévesen, legyen szó akár az ízükről, az alakjukról vagy a kinézetükről. Ebben az összefoglalóban 11 olyan ételt mutatok be, amit a leggyakrabban összetévesztünk, és tippeket adok, hogy mi alapján tudjuk őket megkülönböztetni.
1. Főzőbanán – Banán
A főzőbanán és a banán külsőleg nagyon hasonlítanak egymásra, viszont az ízükben nagy a különbség. A főzőbanán héja zöldebb, vastagabb és nem fogyasztható nyersen, míg a banán héja vékonyabb, édes és nyersen is fogyasztható.
2. Lekvár – Zselé
A lekvárban és a zselében az a lényegi különbség, hogy míg a lekvárnak van egyfajta „szövevénye”, a zselé sima, homogén állagú, amit úgy állítanak elő, hogy a gyümölcs szilárd részeit eltávolítják belőle.
3. Őszibarack – Nektarin
Az őszibarack és a nektarin közti különbség a héjukban rejlik. Míg az őszibarack héja pihés, addig a nektarin héja sima. Alapvetően mindkét gyümölcsöt ugyanúgy használhatjuk a konyhában, de az őszibarackot sokszor hámozni szokás héjának vastagsága miatt.
4. Csicseriborsó – Szójabab
A csicseriborsó és a szójabab közötti legnagyobb különbség, hogy míg a csicseriborsó nyersen, és többféle módon felhasználva is fogyasztható, addig a szójababot nem lehet nyersen megenni.
5. Koriander – Petrezselyem
A koriander és a petrezselyem kétféle növény, bár kinézetük igen hasonló. A petrezselyem hegyesebb levelei és enyhébb íze különbözteti meg a koriandertól, melynek levelei gömbölyűbb formájúak és íze erőteljesebb.
6. Gelato – Fagylalt
A Gelato és a fagylalt közti különbség az, hogy míg a Gelato alapja a tej, addig a fagylalt alapja a tejszín. Tartalmaznak tojást is, de a fagylaltban ennek aránya nagyobb. Kiszolgálásuk hőmérséklete is eltérő, a Gelatót -9, míg a fagylaltot -17 fokon szervírozzák.
7. Jamgyökér – Édesburgonya
A jamgyökér és az édesburgonya két különböző zöldségfajta, bár mindkettőjük gyökérzöldség. A jamgyökér képes akár 60 kg-ot is meghaladó súlyra nőni, és vastag héja van, míg az édesburgonya héja sima és íze édesebb.
8. Cupcake – Muffin
A cupcake és a muffin között a különbség az elkészítés módjában van. Míg a cupcake a torták miniatűr változata, addig a muffin sokkal egyszerűbb sütemény, amit egy gyors összekeverés után már süt is az ember.
9. Uborka – Cukkini
Az uborka és a cukkini azonos zöldségcsaládba tartoznak, azonban a tapintásuk eltérő. Míg az uborkahéj viaszos, addig a cukkinihéj sima, és az íze is kissé eltér: az uborka friss és roppanós, míg a cukkini lágyabb és semlegesebb ízű.
10. Nyerscukor – Barna cukor
A nyerscukor és a barna cukor közül az előbbi aranybarna színű, és enyhén karamelles ízű, míg a barna cukor sötétebb, ragadósabb és erősen karamell ízű.
11. Macaroon – Macaron
Végül, de nem utolsósorban nézzük a macaroon és a macaron süteményeket. A macaron egy francia édesség, amely két könnyű kekstészta közötti krémmel van töltve, míg a macaroon kókuszreszelékből készül, és jellemzően puha állagú.
Szerző: Nagy Alma