Sokan, akik áttérnek az egészséges étkezési szokásokra, nem érik el a kívánt célokat. Egyesek nem biztosak az étrendjükben, mások pedig helytelen információkat kaphattak az egészséges táplálkozásról. Legyen szó bármelyikről, a leggyakoribb tévhitek az egészséges étkezésben segítenek felismerni a problémákat és javítani a diétán.
1. Bio élelmiszerek
Általánosan elterjedt a nézet, hogy a bio élelmiszerek egészségesebbek és biztonságosabbak, mint hagyományos társaik. Azonban nincs tudományos bizonyíték arra, hogy ez így lenne. Bio termesztés során a gazdálkodók nem használhatnak mesterséges növényvédő szereket, ehelyett természeteseket használnak, amelyek esetleges mellékhatásai nem ismertek.
Meg kell jegyezni, hogy az „öko” és a „természetes” címkék nem minden esetben jelentenek egészséges terméket. Bizonyos esetekben ezek a kifejezések csupán marketing fogások. Amikor bio termékeket vásárolsz, figyelj az összetevőkre, a származásra és a termék megjelenésére is.
2. Gluténmentes termékek
A glutént tartalmazó élelmiszerek egyre inkább negatív színben jelennek meg, pedig csak az emberek 1%-a, a cöliákia betegei számára szükséges a gluténmentes diéta. A legújabb kutatások szerint a gluténmentes táplálkozás nem bizonyítottan jár jobb egészségügyi állapottal, sőt, a glutén kiiktatásával a teljes értékű gabonák fogyasztását is csökkentjük, ami növeli a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.
3. Csökkentett zsírtartalmú termékek
Sokan úgy gondolják, hogy az egészséges életmód része a csökkentett zsírtartalmú termékek fogyasztása. Azonban kevesen gondolnak bele, hogy a zsír kivágásával a gyártók más összetevőket használnak a termék állagának és ízének megtartása érdekében, mint például cukor, ízesítők, stabilizátorok, transzzsírok, amelyek mind károsak az egészségre.
A normál zsírtartalmú élelmiszerek alapvetően részét képezik az egészséges diétának. Csak akkor érdemes csökkenteni a zsiradék fogyasztást, ha erre konkrét egészségügyi okod van.
4. Gyümölcslevek
A gyümölcslevek tele vannak cukorral, de nincsenek bennük rostok. Ezért fokozzák az étvágyat, ami túlevéshez és elhízáshoz vezethet. A gyümölcslevek nem csillapítják sem az éhséget, sem a szomjúságot, ebben az értelemben nem különböznek a szénsavas üdítőitaloktól.
Jobb választás egy egész gyümölcs fogyasztása, vagy a vízben való gyümölcsökkel történő gazdagítása.
5. Energiaszeletek
A gyors nassolnivalók, például az energiaszeletek, gyakran bekerülnek az egészséges élelmiszerek listájába. De vajon valóban egészségesek? A legtöbb energiaszelet cukrot, csokoládébevonatot, karamellt, mesterséges ízesítőket és egyéb adalékanyagokat tartalmaz. Cukortartalmuk szempontjából nem különböznek a hagyományos édességektől, kalóriatartalmuk pedig egy kiadós ebédhez hasonló.
Ha édességre vágyik, válassza az étcsokoládét. Kisebb mennyiségben az étcsokoládé segíthet az egészség megőrzésében és csökkentheti a nassolás iránti vágyat.
6. Aszalt gyümölcsök
Az aszalt gyümölcsök egészségesek-e vagy sem, nagyban függ a készítésük és tárolásuk módjától. A gyártók gyakran kémiai anyagokkal kezelik az aszalásra szánt gyümölcsöket, hogy hosszabb ideig eltarthatók legyenek, de ezzel veszíthetnek értékes tápanyagaikból.
Az aszalt gyümölcsök akkor egészségesek, ha otthon készíted el őket. Ha mégis boltban vásárolsz, válaszd azokat a termékeket, amelyek nem tűnnek túlzottan tökéletesnek, a felületük nem fényes, és durva tapintásúak.
7. Barna héjú tojás
Az a nézet, hogy a barna héjú tojás jobb minőségű, mint a fehér, csupán mítosz. A tojás mérete és színe a tyúk fajtájától függ, míg a tojássárgája színe arról árulkodik, mivel etették a tyúkot.
Tojást mindig a tárolás és a megjelenés alapján vásárolj. A legjobb választás a tiszta, repedésmentes héjú tojás, amelyet hűtve tárolnak.
8. Sportitalok
A sport és az egészséges életmód közötti összefüggés miatt a sportitalok is egészségesnek tűnhetnek. Azonban ezek az italok gyakran tartalmaznak édes szódavizet, kukoricaszirupot, mesterséges adalékokat és színezékeket. A sportitalok gyártói gyakran javasolják termékeik fogyasztását edzés közben, de ezek az italok nem csillapítják a szomjat, és csökkenthetik az edzés hatékonyságát.
Jobb, ha a sportitalokat saját magad készíted el.
9. Importált termékek
Sokan úgy gondolják, hogy a külföldről származó élelmiszerek jobb minőségűek, mint a hazaiak. Ez nem mindig igaz. Például jóval egészségesebb a helyben termesztett, szezonális zöldségeket és gyümölcsöket fogyasztani, mint azokat, amelyeket külföldről importáltak. A helyben termesztett gyümölcsök gyorsan a boltok polcaira kerülnek, és sokkal több értékes tápanyagot tartalmaznak, mint a távoli országokból származó exotikus gyümölcsök, amelyeket vegyi anyagokkal kezelnek az importálás során annak érdekében, hogy tartósak maradjanak.
Bár az importált termékeknek lehetnek előnyei is, mindig figyeld a lejárati dátumot, az összetételt, a gyártót és az importőrt.
10. Granola
A granola (gyakorlatilag sült müzli) népszerűségét elsősorban a gyártók népszerűsítik. A magas rost- és vas-tartalom mellett a granola nagy mennyiségű cukrot és egészségtelen olajat is tartalmaz, ami az egészségügyi előnyeit semmissé teszi. Természetesen vannak olyan granola termékek is, amelyekben a káros összetevők aránya minimális. Ezért mindig olvasd el a csomagoláson az összetevők listáját.
Az alapszabály az, hogy a legjobb ételt te magad készíted. Vásárold meg a hozzávalókat, készítsd el őket, és kész is a saját, egészséges granolád!
11. Kevesebbet eszünk, de több kalóriát fogyasztunk
A sült és a főtt tojás közötti különbség a kalória tartalomban mutatkozik meg: a főtt tojás 66 kalóriával kevesebbet tartalmaz. Tehát, ha két főtt tojást eszel, az összesen 188 kalória, ami alig több, mint egy sült tojás kalóriatartalma.
Te tehát, mi a véleményed? Eddig megfelelően étkeztél-e, vagy vannak dolgok, amelyeket meg kell változtatnod az étrendedben? Vagy ismertél már ezen tévhiteket? Kíváncsian várjuk a véleményedet!