Sokszor még a legtapasztaltabb otthoni szakácsoknak is szüksége lehet egy kis segítségre a főzéssel kapcsolatos bonyolultabb kérdésekben. Itt nemcsak a megfelelő receptek ismerete a fontos, hanem a különféle főzési technikáknak, trükköknek és fortélyoknak az elsajátítása is. Mutatunk pár profi tippet, hogy otthoni főzőcskészetedet is mesteri szintre emelhesd!
1. Ha túl sokat forgatod a serpenyőben a húst, akkor az könnyen veszíthet nedvességtartalmából és ropogós külső rétegéből. Egy ilyen átsült, száraz hús már nem lesz finom. A mesterfogás itt az, hogy tudjuk, mikor kell forgatni a hússzeletet. Ezt úgy próbálhatod ki, hogy a serpenyőt egy picit megrázod, és ha a hús könnyen elcsúszik, akkor már egyik oldalán tökéletesen átsült, és forgatható.
2. Ha sütéskor extra szűz olívaolajat használsz, nagy hiba elkövetésével vádolhatod magad. Magas hőmérsékleten a szűz olívaolaj sajnos elkezd füstölni, így az étel ízét ronthatja és veszélyes összetevőket is bocsáthat ki.
3. Próbáld ki a tojást egy hideg vízzel teli tálban. Ha a tojás a tál aljára süllyed és nem áll, friss, még ha a vízben egyensúlyozik, inkább 2-3 hetes, de még ehető. Ha azonban a teteje az víz felszínén lebeg, már biztos, hogy megromlott, tehát inkább hagyd ki az étlapról!
4. Szintén hibás döntés lenne azonnal feltálalni a friss húst. Húst mindig hagyd pihenni a sütés után, így biztosítod, hogy az elérje a legjobb állagot és ízt.
5. Ha a halat citromkarikákon sütsz, a halhús nem tapad le, viszont extra pikáns ízt ad neki a citrom zamata.
6. Ha a fűszernövényekre egy csipet sót helyezel, megelőzheted az aprítást közbeni ragadást, így könnyedén haladhatsz tovább.
7. Ha gyorsan szeretnéd megpuhítani a vajat, de nem kívánod mikróban megolvasztani, próbáld ki a következő trükköt! Egy pohár vizet melegíts fel a mikróban, öntsd ki a vizet belőle, majd a vaj tetejére helyezd a forró poharat. Pár percig vajat hagyhatod olvadni, utána már könnyen használhatós.
8. Figyelem, a bor felnyitás után néhány napig megőrzi a frissességét.
9. Túl sok ételt a serpenyőbe zsúfolni az egyik leggyakoribb főzési hiba. Puha, lédús hús elkészítéséhez hagyj megfelelő helyet a szeletek között.
10. Ha az ételt a sütőben sütöd, a sajtot csupán 5 perccel a sütési idő végéig add hozzá. Ellenkező esetben elég a sajt és kemény réteg szolgál az ételen, amit majdnem lehetetlen lenyelni.
11. Azért, hogy a vágólap ne csússzon el vágás közben, helyezz alá egy konyharuhát.
12. A burgonyát mindig meleg tejjel pürésítsd. A hideg tej ugyanis barnába fordíthatja a színét.
13. Ha egyszerre sok főtt tojásra van szükséged, ne kezdj el egy óriási lábasban vizet forralni. A tojásokat egyszerűbben megsütheted a sütőben.
14. Ha szükséged van majonézre, de nem szeretnél elmenni a boltba, mindössze össze kell keverned egy tojást 150 ml olívaolajjal.
HOZZÁSZÓLÁSOK
A cikk Nagy Almától származik.