Hasznos

15 főzőtipp, amit a profi séfek titkaiként őriznek

Az ismert séfek gyakran osztanak meg néhány trükköt a követőikkel, bár vannak néhány titkos “fegyverek”, amelyeket csak a konyhájuk négy falán belül alkalmaznak. Az alábbiakban azonban 15 olyan tippet mutatunk be, amellyel konyhai királygá válhat – vagy még annál is több! A cik végén még egy bónuszt tartogatunk: a legfurább főzőtippet, amit valaha is hallottál.

1. A tökéletes steak

Amikor kiveszed a húst a hűtőből, ne dobd egyből a tányérra. Hagyd szobahőmérsékleten két óráig pihenni, majd süsd át egyenletesen és élvezd a fenséges ízeket! A sütés előtt eltávolítva a felesleges nedvességet, csodálatosan szép, aranybarna kéreg alakul ki.

2. A legszaftosabb hús

A csirke- vagy disznóhús tökéletes sütése idő- és odafigyelésigényes művelet, amely könnyedén a végeredmény kiszáradásához vezethet. Ahhoz, hogy ezt elkerüljük, nem kell mást tenni, mint a régi jó bevonótök elkészítését alkalmazni: keverj össze 3 csésze vizet, 1/4 csésze sót és 1/4 csésze cukrot, és öntsd rá a húst. Tárold a hűtőben és hagyd a sóoldatban a hús vastagságának megfelelő ideig. Egy kiló húsnak általában egy órára szüksége van. Ne hagyjuk a sóoldatban több, mint 8 órát, és kevesebb, mint fél órát. A csirkeszárnyaknál a sütés előtt vissza kell szárítanod őket.

3. A tökéletes fűszerezés

A természetes ízek feltárásához és a fűszerek aromájának kihozásához, helyezz őket egy serpenyőbe és közepes hőfokon pirítsd meg őket addig, amíg a kellemes illatuk nem kezd terjedni. A következő lépés egy mozsár segítségével a fűszerek felzúzása és a magok összetörése. Add hozzá az ételedhez és élvezd a finomabb ízeket.

4. Könnyű tészta

Az igazi tésztához egy egyszerű szabályt kell követned: vedd ki a hűtőből a vajat és a tojásokat az előző estén, hogy felvegyék a szobahőmérsékletet. Később hálás leszel ezért a trükért!

5. Finom kérgű hal

Ha szereted a grillezett halat, próbálj meg rákenni egy kis majonézt, amitől varázslatos lesz a roppanós kérge. Egy konyhai ecset segítségével vigyél fel majonézt a halra, szórd meg sóval, majd grillezd meg. Az eredmény egy gyönyörű aranybarna kérget hoz létre. Használj minimális fűszerezést, elég ha csak sózod. Amikor elkészült, csepegtess rá egy kis citromlevet.

6. Olaj nélküli steak

Alain Ducasse, a világhírű séf nemrégiben megosztotta a tökéletes steak elkészítésének a titkát. Először süsd a húst az oldalán, hogy ki tudjon folyni belőle a zsír, majd ezen a kisült zsíron süsd meg a steaket. Így nem kell olajat használnod, ráadásul gonosz kérget is ad a húsodnak.

7. Krémes burgonyapüré

Mielőtt a főtt burgonyát törnéd össze, előtte mindenképp szárítsd meg rendesen. Tegyél pár megfőtt burgonyaszeletet egy tiszta, előmelegített serpenyőbe, és hagyd ott addig, amíg a víz kipárolog belőle. Ügyelj arra, hogy ne hagyd, hogy a burgonya megsüljön. Ha betartod ezt a trükköt, a burgonyapüréd krémes lesz. További tipp: a burgonyapüré készítése közbeni forró tejszórást elkerülheted, ha törsz össze néhány darabot egy serpenyőben, és hozzáadsz tejet a burgonyhoz.

8. A tökéletes krémleves

Zöldséges krémleves készítésekor először olívaolajban süsd meg a zöldségeket, majd adj hozzájuk egy kis vizet vagy húslevest. A sütés során a zöldségekben található cukor karamellizálódva emeli ki az ízüket. Ugyanezt a módszert alkalmazd a zöldségpárolásnál is!

9. A legjobb palacsinta

A receptektől függetlenül adj két evőkanálnyi tejfölt a palacsintatésztához. Ezzel az egyszerű tippel mindenféle palacsinta textúrája és ízvilága jobb lesz, a tészta pedig még jobban kiemeli a választott töltelék ízét.

10. Cukor: nem csak az édességekhez

A cukor legalább olyan nagyszerű fűszer, mint a só. Ecetes ételekhez, friss paradicsomszószhoz és paradicsom alapú tésztákhoz add hozzá egy kis cukrot, hogy ellensúlyozza a savanyúságot és javítsa az ételek ízét.

11. A legnehezebb feladat: tökéletes tükörtojás

Ezeket láttad már?

Szia, Mazsola vagyok a bikuci.hu honlap tulajdonosa. Az oldalamon vicces képeket, mémeket, vicceket, humoros videókat és érdekes cikkeket találsz a világról. Célom, hogy szórakoztassam honlapom látogatóit és egy kis nevetést hozzak az életükbe. Gyere és…

EZ MÉG ÉRDEKELHET

Továbbiak betöltése Betöltés...Nincs több bejegyzés.