Csak néhány perc a munka, majd fél óra sütés – és készen is áll az asztalon az ír csoda kenyér! Nagyszerű tartalék megoldás, ha nincs több kenyered, vagy tűrhetetlen időben nincs kedved a boltba lógatni magad.
Többször találkoztam már a különböző blogokban megjelenő, dagasztást nem igénylő kenyér receptjeivel. Azonban csak az, hogy valamit nem kell dagasztanunk, némileg kevés, ha figyelembe vesszük, hogy a tésztát 12 órát kell pihentetni, aztán további egy órát, és még a edényt is egy húszperces melegítési folyamatnak kell alávetni. Ez nem ez a recept! Ez a kezdetektől fogva csupán ötpercnyi munkát igényel, majd egy fél órás pihenőidő után ropogósan sült kenyerünk van. Az írek híres szódás kenyeréről van szó, melynek héja kemény és aranyszínű. Azonban ezt a kérgét nem kell eltépnünk, könnyen harapnivaló, a belseje pedig puha és levegős…
A mennyiségeket két módon fogom bemutatni, egyszer dekagrammban, majd azok mérésével, akik nem szeretnének mérleggel bajlódni, a kefirt egy pohárban fogják mérni.
Hozzávalók:
– 50 deka finomliszt (5 kicsit túlhalmozott pohár liszt)
– 1 teáskanál só
– 1 teáskanál cukor
– 1 teáskanál szódabikarbóna
– 2 pohár kefir vagy natúr joghurt (150 grammos)
– 2 deciliter víz (1 pohár víz)
Elkészítése:
Állítsd a sütőt 200 fokra! A száraz hozzávalókat egy keverőtálba helyezzük, majd középen beleöntjük a kefirt és a vizet. Kézzel nagyrészt összegyúrjuk, mint ahogy a képen is látszik.
A lényeg, hogy egy lágy tésztát kapjunk, amit végül nagyjából kerekre igazítunk és egyszerűen a sütőpapírba helyezzük, ami jénaiba van tartva. Most jön az utolsó simítások: vizes kézzel simítsuk le a tetejét, hogy egy kicsit simább legyen, majd késsel vágjuk be kereszteződőkbena.
A sütőbe megy, ahonnan harminc perc múlva illatozó, aranyszínű tálba helyezhetjük, és az asztalra tehetjük a legnagyobb örömünkre.
Jó étvágyat!
Szerző:Rupáner-Gallé Margó