Mikor a hűtő mélyén sajtot találsz, és nem érzel különösebb kedvet sajtos ételeket készíteni, miért ne varázsolnál belőle egy kis finom ropogós finomságot?
32
32 dkg liszt (a gluténmentes változatot használtam), 20 dkg puha vaj vagy margarin, 1-2 teáskanál só, 25-30 dkg reszelt sajt (lehet trappista sajt is), 5 evőkanál tejföl.
+ 1 tojás felverve a kenéshez,
+ reszelt sajt a tetejére való rászórása céljából.
Elkészítési mód
1. Töményen összegyúrtam az összetevőket. Az eredmény káprázatosan puha és könnyen kezelhető tésztává változott. Ha túlságosan ragacsosnak találod, adhatsz hozzá még egy kicsit lisztet, ha viszont a túl száraz az állaga, akkor adhatsz hozzá kevés tejfölt. A tésztád végül puha és könnyen nyújtható legyen!
2. Egy alaposan lisztezett felületen nyújtottam ki kb. fél centi vastag téglalap alakban, majd derelyevágóval széles csíkokra vágtam. Az egész tésztát megkentem tojással, majd reszelt sajttal szórtam meg. A lehulló tésztadarabokat gyúrd vissza a tésztába, és így kisebb rudakat is formázhatunk.
3. Egy sütőpapírba csomagolt tepsibe rendeztem a csíkokat, szorosan egymás mellé, majd 180 fokra előmelegített sütőben, alul-felül sütő programmal, durván negyed óra alatt aranybarnára sütöttem őket.