EgészségHasznosHírek

7 reggeli, amitől jobb, ha azonnal elfutsz!

A reggel, függetlenül attól, hogy mennyi idős vagy, mindenki számára fontos. Ez az első főétkezés, amely pótolja az éjszakai tápanyag-fogyasztást, táplálékot szolgáltat szervezetünknek, élénkíti a szellemi képességeinket, felgyorsítja az anyagcserét és az agy működését. Az optimális reggeli a napi energia- és tápanyagszükséglet 20-25%-át fedezi.

Ha egészségesen étkezel, nem kell attól tartanod, hogy meghízol. Ülj le reggelizni az egész családdal, szánjatok rá időt, hogy nyugodt, kellemes körülmények közt fogyaszthassátok el a reggelit! Senkinek sem szabad erőltetni a reggelizést, de meggyőző érvekkel, figyelemmel és választási lehetőségek felkínálásával a reggelit is vonzóbbá tehetjük.

Azért fontos, hogy mit eszel reggelire, mert vannak olyan élelmiszerek, amelyeket ha éhgyomorra fogyasztasz, akkor károsítod a szervezetedet.

A reggelizésnek számos előnye van, például segíti az immunrendszer működését, felgyorsítja az anyagcserét, és ha megfelelően választod meg, segít az ideális testsúly elérésében is. Azonban vannak élelmiszerek, amelyek látszólag jó választásnak tűnnek reggelire, mégis negatív hatást gyakorolhatnak ránk.

Íme, azok, amelyeket érdemes kerülni:

Citrusfélék

Minden citrusféle -narancs, grépfrút- rendkívül egészséges gyümölcs. Nemcsak kiválóek a C-vitamin és a rostforrások, de még az emésztést is javítják. Ennek ellenére, mivel magas az gyümölcssavtartalmuk, ha éhgyomorra eszed őket, növelheti a gyomorfekély és a gyomorhurut kialakulásának kockázatát.

Paradicsom

A paradicsom C-vitaminban gazdag (10 dkg fedezz az napi szükséglet 17%-át) és számos más fontos tápanyagot is tartalmaz. Mégis, éhgyomorra nem ajánlott fogyasztása. Ennek oka a magas csersavtartalma, ami növeli a gyomor savasságát, így a gyomorfekély és gyomorhurut kialakulásának kockázatát.

Banán

A reggeli banánfogyasztást kerülni kell, mert ekkor a szervezet inzulinérzékenysége csökken, és a gyümölcs fogyasztása után hamarabb megéhezel. Ez azt eredményezheti, hogy gyorsan fogyasztasz további, felesleges falatokat. Azonban ha más tápanyaggal kombinálod, akkor nyugodtan fogyaszthatod reggelire is.

Joghurt

A joghurt népszerű reggeli étel, mert tele van probiotikus baktériumokkal, amelyeknek számos pozitív hatása van. Azt azonban tudnod kell, ha éhgyomorra fogyasztasz joghurtot, a gyomorsav elpusztítja a probiotikus baktériumokat, így elveszti legfontosabb tulajdonságát.

Szénsavas üdítő

A szénsavas italok legfőbb hibája, hogy fokozzák a gyomorfájdalmat és az emésztési problémákat. Ezen túlmenően a szénsav irritálhatja a gyomornyálkahártyát, ami gyomorégést és refluxot okozhat. Emellett a szénsav károsítja a gyomor nyálkahártyáját, lassítja az anyagcserét, és kutatások szerint nagyobb mértékben növeli az „éhséghormon”, a ghrelin szintjét azokban, akik szénsavas itallal kezdik a napot.

Csípős fűszerek

A túl fűszeres ételek irritálhatják a gyomor nyálkahártyáját – főként az erős fűszerek, a csípős paprika, a bors, a mustár –, valamint a savanyú, nagyon ecetes, zsíros és a nagyon sós ételek is. Azoknál, akik érzékenyek rájuk, a fűszeres ételekben található kapszaicin gyomorégést, hasmenést okozhat.

Áruházi szendvicsek

A boltban kapható, előre elkészített szendvicsek gyors és finom megoldásnak tűnnek, de vannak negatív oldalaik is. Gyakran tartalmaznak nagy mennyiségű nátriumot, tartósítószert és egészségtelen zsírokat, ami hosszú távon szív- és érrendszeri betegségeket okozhat. Aki teheti, inkább otthon készítse el reggelente a szendvicseit.

Ezeket láttad már?

[social-share total_counter_pos="leftbig"]
Szia, Mazsola vagyok a bikuci.hu honlap tulajdonosa. Az oldalamon vicces képeket, mémeket, vicceket, humoros videókat és érdekes cikkeket találsz a világról. Célom, hogy szórakoztassam honlapom látogatóit és egy kis nevetést hozzak az életükbe. Gyere és…

EZ MÉG ÉRDEKELHET