EgészségHírek

Rákos megbetegedések: Figyelmeztető tünet, melyet csak reggel észlelhetsz

A rákos betegségek korai felismerése akár életet menthet. Ezért ha furcsa tüneteket észlelsz magadon, fontos, hogy mihamarabb orvosi segítséget keress.

Időnként olyan jelek is észlelhetők, melyek nagyon általánosnak tűnnek. Ilyenek például a megmagyarázhatatlan fogyás, állandó fáradtság vagy akár éjszakai izzadás. Ezek a tünetek más betegségekre is utalhatnak, sőt, stresszes időszakokban előfordulhatnak.

Viszont, ha ezek a tünetek tartósan jelen vannak, akkor akár gyanítasz rákot, akár nem, mindenképpen fontos, hogy mielőbb vizsgáltasd ki magad.

Pl. az éjszakai izzadással kapcsolatban könnyű azt mondani, hogy a szobában forró volt, vagy a nyári hónapokban nem meglepő a fokozott verejtékezés. A szakértők azonban arra figyelmeztetnek, hogy mindenki vizsgálja meg az ágyának lepedőit reggelente, amelyek megmutatják, ha valaki túl sokat izzadt éjszaka.

Ha a lepedők és a párnahuzatok már-már nedvesek az izzadságtól, akkor könnyen előfordulhat, hogy valamilyen betegség áll a háttérben. Bármennyi is a hőmérséklet, a fokozott izzadás nem normális.

A Cancer Research adatai alapján, bizonyos ráktípusok esetén nagyobb eséllyel jelentkezik tünetként az éjszakai izzadás. Ezek közé tartoznak az alábbiak:

– Hodgkin-limfóma

– Leukémia

– Csontrák

– Prosztatarák

– Veserák

– Előrehaladott pajzsmirigyrák

Természetesen a rák még számos más formában is megnyilvánulhat, ezért nagyon fontos, hogy figyelj a tested jelzéseire. Az orvosoddal azonnal oszd meg, ha olyat tapasztalsz, ami nem szokványos.

Az éjszakai izzadás nem mindig jelenti a rákot. Az alábbiak is okozhatják:

– Különféle fertőzések

– Pajzsmirigy túlműködés

– Alacsony vércukorszint

– Légzési problémák

– Az elalvás előtti alkoholfogyasztás

– Bizonyos gyógyszerek mellékhatásai

Ha úgy érzed, hogy az izzadásod már a normálisnál is nagyobb mértékű, például éjszakánként az ágyruhád teljesen átnedvesedik, akkor konzultálj orvosoddal. Bármi is az ok, fontos utánajárni.

Időben történő vizsgálatok és korai diagnózis életet menthet. Ne halogasd a dolgot, figyelj a testedre, és fordulj szakértőhöz, ha bármilyen rendellenességet tapasztalsz.

Ezeket láttad már?

Szia, Mazsola vagyok a bikuci.hu honlap tulajdonosa. Az oldalamon vicces képeket, mémeket, vicceket, humoros videókat és érdekes cikkeket találsz a világról. Célom, hogy szórakoztassam honlapom látogatóit és egy kis nevetést hozzak az életükbe. Gyere és…

EZ MÉG ÉRDEKELHET