Éttermet nyitni csak a legmagasabb szabályoknak és előírásoknak megfelelve szabad, főleg azoknak, amelyek az egészséget és a higiéniát érintik. De vajon tényleg be vannak-e tartva ezek a szabályok a kulisszák mögött? Végül is mi, a vendégek, a pénzünkért megérdemeljük, hogy minőségi ételeket kapjunk tiszta és higiénikus környezetben. Segítünk nektek, mire érdemes figyelni, amikor beléptek egy étterembe.
Bár nem szakács vagyok, sokat tapasztaltam a vendéglátásban. Például, a szőnyeg a legundorítóbb dolog, amit valaha láttam egy étteremben, függetlenül attól, hogy csendesebbé és nem csúszóssá teszi-e a padlót. Egy étteremben láttam, hogyan szedték fel a szőnyeget egy felújítás során. A porszívózás itt semmit sem segít, mert már régóta nem tisztították ki. © eyebrowshampoo / Reddit
Egy tulajdonosként dolgoztam, és általában megpróbáltam fenntartani a vendégek türelmét, amikor panaszkodtak az 1 órás várakozási időről szombat este 7-kor. Azzal általában azzal csitítottam őket: „Ha egy étteremben szombat este nincs várakozási idő, akkor érdemes elgondolkodnia azon, hogy meg szeretne-e ott enni.” © newgrl / Reddit
Ha a pincér válasza arra a kérdésre, hogy milyen az étel, túl hihetetlennek hangzik, az egy erős vészjelzés. Hiszen tisztában vagyunk a konyhai folyamatokkal, tudjuk, milyen panaszok érkeznek, és mely ételeknél jött már elő leggyakrabban probléma. A pincérek, akik szünetet tartanak a válaszadásban vagy nem érzik magukat kényelmesen a válaszuk közlésekor, általában azt sugallják, hogy az étlap olyan ételeket tartalmaz, amiket ők maguk soha nem ennének meg, még ha ingyen is kínálnák. Viszont jó jel, ha a pincérek maradnak vacsorázni munkaidő után. Ezek után a munkatársaink általában kedvezményt kapnak, de ingyen ételt nem. Ha a borravalójukat itt költik el, az jó jelet sejtet arról, hogy az jó hely. © kjimbro / Reddit
Az első és legfontosabb dolog, amit főzőiskolában megtanítanak nekünk, az alapvető ételbiztonsági szabályok. Ha tengerimarha étterembe lépsz be és szagot érzel, azonnal fordulj ki az ajtón. © XxcontaminatexX / Reddit
Ha az alkalmazottak azt próbálják kifogásnak felhozni, hogy az ételek minősége az oka annak, hogy nem sült át rendesen az étel, akkor valószínűleg jobban jársz, ha távozol. Valószínűleg azt jelezné, hogy vannak olyan séfek, akik nem viselik jól a kritikát és bosszút állnak. © A_pencil_artist / Reddit
Kis éttermekben, ahol az élő halakat akváriumban tartják, de nem tisztítják meg rendelt időnként az akváriumot, az nagy eséllyel szörnyű ételmérgezést okoz. © Ismeretlen szerző / Reddit
Drága az osztriga? Kérdezd meg, honnan származik. Ha nem tudják, ne rendeld meg. És ez igaz a legtöbb tenger gyümölcseire is. © heroesforsale / Reddit
Mindig figyelj az alkalmazottak közötti kommunikációra. Ha azt látnád, hogy szeretnek ott dolgozni és kézben tartják a dolgokat, akkor a rendszerek jól néznek ki és jó ételre számíthatsz. Többnyire ez a kisebb, családi éttermeknél van így, itt találhatsz a legjobb étkeket. © ruizpancho / Reddit
Egy 4 dolláros steak nem lehet jó minőségű steak. © InuMiroLover / Reddit
Ha már az étlap is piszkos és azt látod, hogy sosem tisztították le, ez arra utal, hogy minden más is koszos és sosem takarítottak. © SoMuchB*Here / Reddit
Újabb riasztó jel, ha a menüben olyan ételek fotói láthatók, amelyek nyilvánvalóan nem az adott étteremben készültek. © PanicAtTheMetro / Reddit
Van egy rokonom, aki már számos étteremben dolgozott és ő mindig azt mondja, hogy sose kérjen jeget az italomba, mert a legtöbb helyen a jégkockakészítő gépet sosem takarítják. Sokkal kevesebb figyelmet szentelnek neki, mint a többi konyhai készüléknek. © AllyMarie93 / Reddit
Konyhai elszívórendszereket szoktam tisztítani. Ha érezni lehet a zsiradék szagát, amikor belépsz egy étterembe, menj ki onnan. Ez azt jelenti, hogy a hely nem tiszta, mindent beleértve, az elszívórendszert és a konyhai eszközöket is. Takarítottunk olyan éttermekben, ahol a zsír az elszívóról cseppent le a főzős területre. © Ismeretlen szerző / Reddit
Pincérnő vagyok. Ha látod, hogy a takarítás nem megfelelő és a szósz mindenhová szétkente a tányér szélét, ez arra utal, hogy a chef nem törekszik a maximalizmusra, és így nem könnyen készíthet jó ételt. Ahol én dolgozom, minden séf számára kiemelten fontos, hogy a tálalás tökéletes legyen. © oliviab****y / Reddit
Ellenőrizd az evőeszközöket, gyakran csak fölözték őket. Nálunk a folyamat az, hogy leállítjuk a mosogatószerrel, a vízzel és a mosogatógépbe tesszük. Utána még forró vízzel is átöblítjük, majd ha az asztalra kerül, ellenőrizzük, hogy van-e rajta szennyeződés. Ha piszkosnak látod, az azt jelenti, hogy a személyzet nem végezte el rendesen a munkáját. © Ismeretlen szerző / Reddit
Egy jó étteremben dolgozom. Ha az étel elképesztően gyorsan megérkezik, akkor van okod aggódni. Itt arról beszélek, hogy például 10 percen belül várható. Ez azt jelenti, hogy valószínűleg előre megfőzték és csak újramelegítették. © CrossFox42 / Reddit
4 évente voltam séf. Ha tudni akarod az igazat, menj el a hátsó ajtóhoz vagy a kukákhoz. Egy jó étterem esetében ez úgy néz ki, mint a szokásos, hátsó ajtónál elhelyezett kuka. De egy olyan étteremben, ahol nem kéne enned, ez úgy néz ki, mint egy katasztrófa sújtotta helyszín. Azok a séfek, akik nem tudnak rendet tartani a konyhában, nem is fogják rendben tartani a kukát. Ha ez a rész rendezetlen, az azt jelenti, hogy a konyha is az. © liberty285code6 / Reddit
Ha különböző kultúrák ételeit látod egyszerre az étlapon, az általában rossz jel. Nem bízom abban, hogy ugyanabban a konyhában jó minőségű japán és olasz ételeket tudnak készíteni. © Emmsw / Reddit
Ha gyakran látod, hogy a személyzet hogyan cseréli a tálca, megkapod az ételt, és a lámpák alatt vagy melegen tartó asztalra helyezte, olyan hőmérsékleti tartományban, ami már kedvez a baktériumok elszaporodásának. Ez az étel nem szabadna, hogy keveredjen a friss ételekkel, mert ez megbetegítheti az embereket. Ha látod, hogy a személyzet kiszedi az új tálcát és a régi tálca is a helyén marad, az jó. De ha a frissen kihozott étel hozzáteszik a régi tányérörökhöz, akkor inkább hagyja el a helyet. © 2008JeepDad / Reddit
Amikor a tulajdonos vitába száll a vendégekkel az ételek értékelése kapcsán. Egyszer láttam egy ilyen vitát, amikor egy nő azt állította: az étteremben penészes volt az evőeszköz, és ezért csak 1 csillag értékelést írt ki. A tulajdonos olyan erősen vitatkozott vele, hogy az egész szituáció Facebook-cirkusszá vált. Nem kell nagy képzelőerő ahhoz, hogy elképzeljük, hobyan bánnak a stábbal azok, az étteremtulajdonosok, akik kiabálnak a vendégekkel, akik pénzt hagynak ott náluk. Ez arra enged következtetni, hogy ott dolgozók vagy igen frusztráltnak érezhetik magukat, vagy túl gyakran cserélődnek ki, illetve se nem megfelelően képzettek. © Tickle_b****m / Reddit
Bónusz: Pozitív jelek, amire érdemes figyelni
Pizzaszakács voltam. Ha egy konyhának vannak nagy ablakai, amiken belátni, vagy a főzés nyílt tereken történik, az azt jelenti, hogy mindenki büszke arra, ami a konyhában történik és nem mikrohullámúban készítik az ételeket. © motomouth3 / Reddit
Az a hely, ahol a gép elkaszálja a borravalót, tisztességesen megfizeti a személyzetet. Ha rossz szolgáltatást akarsz, reli olyan helyekre, ahol 20 asztal mellett 2 pincér és 1 szakács dolgozik. Ha egy olyan helyen vagy, ahol a személyzet jó és jól megfizetik őket, akkor te is elégedett leszel. © Sam_Paige25 / Reddit
Jó jel, ha rögtön megérzed a frissen készített ételek illatát. Sok étteremben nagy gonddal ügyelnek arra, hogy semmilyen szag ne szivárogjon ki a konyhából, mert főleg előre elkészített élelmiszerekkel dolgoznak. © _Lismoon_ / Reddit
Szerintem azok a legjobb éttermek, amiket egy család működtet, vagy amelyik valamilyen módon visszatükrözi az adott kultúrát. A nagyon átlagosnak kinéző helyek általában nem annyira jók. © Ismeretlen szerző / Reddit