Ártalmas baktériumok és vírusok vannak mindenütt körülöttünk, de az immunrendszerünk alapvetően jól védekezik ellenük. Testünkben sejtek tömkelege működik, melyek ránk leselkedő betegségekkel szemben jelzéseket küldenek a szervezetünknek, hogy a betegséget megelőzzük vagy megállítsuk annak terjedését. Gyakorlatilag az immunrendszerünk egy hálózatként működik, hogy megőrizze egészségünket. Ezért fontos, hogy folyamatosan ápoljuk és erősítsük azt.
1. Méz és fokhagyma
A mézben található számos vitamin, ásványi anyag, antioxidáns és enzim jelentős segítséget nyújthat szervezetünknek. A fokhagymában található összetevők fokozzák a fehérvérsejtjeink hatékonyságát a vírusok elleni harcban. Használatakor fontos azonban, hogy a fokhagymát ne vágd apró darabokra, hanem zúzd szét, mert így aktiválódik egyik alapvető összetevője, az alliin.
Egy egyszerű recept a következő:
Egy bögre méz és 8-10 gerezd fokhagyma, melyet beleteszünk egy üvegbe és ráöntjük a mézet. Szobahőmérsékleten hagyjuk állni 3-5 napig, majd tároljuk a hűtőben. Mindennap fogyasszunk belőle egy teáskanállal a mézből és egy gerezddel a fokhagymából.
2. Kurkuma és gyömbértea
A kurkuma aktív összetevője, a kurkuminoid, jelentős egészségjavító hatással rendelkezik, beleértve a vírusellenes és immunerősítő hatást is. A gyömbérre is jellemzők ezek az előnyök helytállnak, így mindkét komponense támogatja immunrendszerünket.
Egy teához a következőkre lesz szükség:
3 bögre forró víz, 1 cm kurkumagyökér meghámozva, lereszelve vagy 2 teáskanál őrölt kurkuma és 1 cm gyömbér meghámozva, lereszelve. Ha a víz megforrt, tedd bele a kurkumát és a gyömbért, majd hagyd állni 5-10 percig. Ízlés szerint mézzel és citrommal ízesítheted.
3. Citromos víz
A citrom rendkívül gazdag C-vitaminban, így kitűnő immunerősítő.
Egyszerű és hatékony házi módszer:
Egy bögre meleg vízbe facsard ki egy fél citrom leveét. Mivel a C-vitamin nem stabil, javaslom azonnal elfogyasztani.
4. Gyömbéres-citromos-cayenne-borsos ital
A gyömbér segít a vírusok és baktériumok ellen, míg a citrom C-vitamin tartalmának köszönhetően erősíti az immunrendszert. A cayenne-bors is sok C-vitamint tartalmaz, valamint antioxidánsokat és béta-karotint tartalmaz, amelyek segítik a baktériumok elleni védekezést. Előnye, hogy megemeli a testhőmérsékletet, amely meggyorsítja az immunrendszert.
Egy ilyen ital elkészítéséhez szükséges:
2 cm gyömbér meghámozva, lereszelve, fél citrom leve és ¼ teáskanál cayenne-bors. Ezeket keverd össze és fogyasszd el. Kicsit édesebbé teheted mézzel vagy egy kis összezúzott fokhagymával.
5. Echinaceás-mézes-gyömbéres szirup édesgyökérrel
Az echinacea egy jelentős immunerősítő gyógynövény. Az édesgyökér gyulladáscsökkentő, kórokozóellenes és antioxidáns hatásokkal rendelkezik. Kiváló immunerősítő, de nem ajánlott hosszú ideig folyamatosan alkalmazni, csak 4-6 hétig.
Az elkészítéshez a következőkre lesz szükség:
4 bögre víz, fél bögre édesgyökér gyökér hámozva, lereszelve, fél bögre echinacea gyökér hámozva, lereszelve, 1 bögre méz és 2 teáskanál vagy 5 cm gyömbér.
A vizet a hozzávalókkal forrald fel, kivéve a mézet. Főzd le 45 percig, majd hagyd hűlni. Ezután add hozzá a mézet.
6. Gombakivonat
A gombakivonatot az kínai orvoslásban már évezredek óta használják. A gombákat hatékony immunerősítőnek tartják, mivel képesek megakadályozni, hogy az immunsejtek az erek falához tapadjanak. Csak néhány gomba rendelkezik ezzel a képességgel, például a shiitake, a maitake, a cordyceps és a tremella. Bár minden gombának van immunerősítő hatása, de a leghatékonyabb ez kivonatként.
7. Zöld juice
Ez ital tele van vitaminokkal, kiváló immunerősítő, és még finom is. A spenót szuper táplálék, mivel tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal, sok benne a C-vitamin, a béta-karotin és az antioxidáns, amelyek segítenek a vírusok és baktériumok elleni harcban. A narancs is sok C-vitamint tartalmaz, az influenza és a megfázás ellen is hatékony. A zellerben is sok a C-vitamin és az antioxidáns, amelyek aktiválják az immunrendszert.A gyömbér pedig gyógyhatású .
Az ital elkészítéséhez szükséged lesz:
2 bögre spenót, 2 narancs, 2 szár zeller, 2 cm gyömbér hámozva, lereszelve. Tegyél minden hozzávalót a gyümölcscentrifugába, majd idd meg a levet.
8. Echinacea tinktúra
Az echinacea az egyik legismertebb immunerősítő gyógynövény. Sok fajtája van, de csak 3 rendelkezik bizonyítottan immunerősítő hatásokkal: Echinacea Angustifolia, Echinacea Pallida és az Echinacea Purpurea.
A tinktúrához szükséges:
Szárított echinacea és vodka.Félbe kell tölteni egy befőttesüveget szárított echinaceával, majd majdnem teljesen felönteni vodkával. Maradjon egy kis hely, mert az echinacea meg fog duzzadni. Szorosan zárja le és hagyja állni 4-6 hétig szobahőmérsékleten. Néhány naponta rázza össze a tartalma. 4-6 hét után szűrje le és tárolja sötét színű üvegben. Ha megfázás első jeleit észleli, vegyen be belőle napi 3-4 alkalommal fél teáskanállal.
9. Andrographis paniculata
Ez a növény az indiai és kínai orvoslásban hagyományosan előforduló gyógynövény, melyet megelőzésre és megfázás kezelésére használnak. Kapható kapszula és tabletta formájában is. Megelőzés céljából alacsony vagy közepes dózisban kell szedni.
BÓNUSZ: Fordítsd ki az orrod!
Valóban! Néhány éve egy kanadai professzor azzal állt elő, hogy az orrváladékot megenni hasznos az immunrendszerünk számára, mert ezzel a baktériumok kis mennyiségben jutnak vissza a szervezetbe, tehát hasonló hatást érhetünk el, mint egy védőoltással. A professzor később elismerte, hogy ez a feltételezés tudományosan nem bizonyítható, és csak diákjai szellemi aktivitását akarta ösztönözni ezzel. “Szeretem, ha inkább gondolkodnak, semmint csak passzívan ülnek és hallgatnak.” – mondta. Mindenesetre az érdeklődést felkeltette!