HasznosHírekOtthon

Miért nem sikerült a sárgabarack lekvár? – Csak emiatt van!

Sárgabarack lekvárok készítésének ideje

A sárgabarack lekvárok készítésének időszaka ismét itt van, melynek köszönhetően számos otthon konyhájából árad a frissen főzött gyümölcs illata. Azonban nem mindenki sikerrel jár a lekvár készítésében annak ellenére, hogy követik a recepteket lépésről lépésre. Lehet, hogy nem maguk a receptek hibásak, hanem egyszerűen csak nem voltunk tisztában néhány alapvető szabállyal.

Hámozás: Igen vagy nem?

Vannak, akik megpucolják a sárgabarackot, leforrázzák, majd lehúzzák a gyümölcs héját. Ez azonban időigényes és fáradságos munka, nem beszélve arról, hogy a legtöbb ízanyag a gyümölcs héjában található, ahol a sárgabarack édes és savanykás íze találkozik. Hát nem távolítsuk el hát a bőrét!

Időzítés

Ne kezdjük el a lekvár készítését, ha a gyümölcs még nem teljesen puha, mert a lekvár nem lesz elegendően édes, és a cukor túlzott bevitelének semmi jó következménye nincs, legfőképp az egészségünk szempontjából. Ugyanakkor ne várjunk addig sem, míg a gyümölcs megrohad, mivel a sérült részek savanyú ízt hoznak a lekvárba. A legjobb megoldás az érett és egészséges gyümölcsök használata.

Cukrozás: Mennyi a sok?

A lekvárok befőzésének egyik leggyakoribb kérdése a cukor mennyisége. Kell-e, és ha igen, akkor mennyi és milyen. A régebbi receptek szerint két rész gyümölcs és egy rész cukor szükséges a lekvárhoz. Ez azonban elképesztően sok cukor, amely elnyomja a gyümölcs saját ízét, nem beszélve arról, hogy egészségtelen és súlygyarapodást okoz. A sárgabarack önmagában nagyon édes gyümölcs, de egy kevés cukor bevitelét még mindig javasolnám, aki felerősíti a gyümölcs saját ízét.

A zselésítő szerepe

Ma már számos különböző segédanyag található a boltokban, amelyek közül néhány egészségesnek tekinthető. A pektinalapú termékek a legjobbak, mert a pektin a gyümölcsben található természetes sűrítő anyag. Zselésítő használatakor mindig tartjuk be a gyártói útmutatókat, és ne felejtsük el, hogy a kihűlt lekvár sokkal sűrűbb lesz.

Üvegek sterilizálása

Az üvegek alapos sterilizálása elegendő a tartósítószer helyett. A legjobb az 2-3 deciliteres vagy annál kisebb üvegek, mert egyszerűbb őket ajándékozni, és a már kinyitott üveg kevésbé valószínű, hogy megromlik. Ha van mosogatógéped, csak tedd bele az üvegeket, és állítsd be magas hőfokú programra úgy, hogy pont akkor készüljön el, amikor a lekvár is. Ha nincs, akkor a mikrohullámú sütő vagy a sütő is megteszi. Van, aki lefordítja az üveget, miután betöltötte a forró lekvárt, mások viszont ezt a lépést kihagyják.

Dunsztolás

Tekerjük be az üvegeket újságpapírba és takarjuk be meleg takaróval. Ezt a módszert semmiképpen se hagyjuk el, mert nagyon hasznos a gyümölcsök szempontjából.

Fűszerezés

A lekvárokat fűszerezni is lehet, sőt, ez nagyon divatos. A baracknak különösen jól állnak a fűszerek: pálinka, vanília, fahéj, sőt, levendula is. Vagy próbáljuk ki a kombinációkat: bogyósokkal, például ribizlivel vagy málnával, áfonyával.

Ezeket láttad már?

Szia, Mazsola vagyok a bikuci.hu honlap tulajdonosa. Az oldalamon vicces képeket, mémeket, vicceket, humoros videókat és érdekes cikkeket találsz a világról. Célom, hogy szórakoztassam honlapom látogatóit és egy kis nevetést hozzak az életükbe. Gyere és…

EZ MÉG ÉRDEKELHET