ÉletmódHírekSztorik

Egy görög sziget úttörő törekvése: a világ első nemdohányzó paradicsoma válhat belőlük

Az elmúlt évtizedben több mint 60 millió cigarettagyűjtöttek fel a tengerekből. Az Óceán Megőrzésének köszönhetően a dohányzás még mindig az óceánok első számú szennyezője. Astypalaia, egy görög sziget lakói most döntöttek úgy, hogy a világ első dohányzásmentes szigetévé varázsolják otthonukat.

A görög tengerpartok rendkívül szemetesek, a cigarettagyök között. Egy helyi nonprofit szervezet önkéntesei naponta összeszedik a tengerparti hulladékot.

Az Astypalaia polgármestere a következőt mondta a ‘Dohányzásmentes Astypalaia’ kezdeményezésről: “Ez az emberek és a látogatók tudatos döntése, nem pedig politika eredménye.” Olyan hashtaget is létrehoztak, amely népszerűsítené ezt a mozgalmat: #ASTYPALEASMOKEFREE

Mindenki, a szigetlakóktól a helyi hatóságokig, bátorítja a turistákat, hogy ne dohányozzanak, helyette egészséges tevékenységekre koncentráljanak, mint a kerékpározás és váljanak a nemdohányzó kultúra részévé. Meglepő módon ezt a kampányt a legnagyobb görög dohánygyártó, a Papastratos támogatja.

Astypalaia a dohányzásmentesség érdekében a egészséges életvitelre és a minőségi életre helyezi a hangsúlyt. Az emberek figyelmét a cigarettagyök jelentette óriási szennyezésre irányítják.

Meg kell jegyezni, hogy ez nem lesz könnyű feladat, mert Görögország szerepel Európa legnagyobb dohányosai között. Sőt, egyfajta fekete bárányként kezelik őket, mivel nem hajlandók bevezetni a dohányzás nyilvános helyeken történő betiltását.

A polgármester az interjú során azt is elmondta, hogy a dohányos turistákat semmiképpen sem szeretnék kitagadni. Épp ellenkezőleg, örömmel fogadják őket, remélve, hogy itt tartózkodásuk alatt lemondanak a dohányzásról és egészségesebb életstílust választanak.

Képzelje csak el: mindössze két óra alatt töltötték meg ezeket a 2,5 literes palackokat a strandon összegyűjtött cigarettagyökkel

HOZZÁSZÓLÁSOK

Várjuk a véleményét!

Kérjük, az alábbiakban adja meg a nevét és e-mail címét:

Az alábbiakban jegyezze meg az e-mail címét és nevét a következő hozzászólásához.

Ezeket láttad már?

Szia, Mazsola vagyok a bikuci.hu honlap tulajdonosa. Az oldalamon vicces képeket, mémeket, vicceket, humoros videókat és érdekes cikkeket találsz a világról. Célom, hogy szórakoztassam honlapom látogatóit és egy kis nevetést hozzak az életükbe. Gyere és…

EZ MÉG ÉRDEKELHET