HasznosHírekOtthon

Májusi ültetési csúcsok: 7 növény, amit most érdemes elvetned

Májusi ültetési lehetőségek – avagy mely zöldségek vetési szezonja van?

Ne veszítsük el az ültetés iránti lelkesedést, még májusban sem. Rengetegféle zöldség van, amelyeket kifejezetten késő tavasszal érdemes elvetni. Ismerd meg a hét legjobb májusi ültetésre való zöldséget!

Óriási a választék, hogy mit ültessünk májusban, és a nyár közeledtével mindenkiben pezseg a vágy, hogy kijussunk a friss levegőre és ültessünk.

Májust minden kertben izgalmassá teszi az egyre több feladat. Megkezdheted a nyári ágyás kiültetését, a félig szívós növények gondozását, a dugványokat és a metszést, ugyanígy a gyomlálás is időszerű lehet.

Ügyelj a növényeid védelme érdekében az időjárás-előrejelzésekre, és óvd meg a fiatal, gyengébb növényeket és palántákat, ha késői fagyok jelentkeznek.

BROKKOLI

Májustól a brokkoli is betagozható az otthoni kertedben. Könnyen termeszthető, és rengeteg egészségügyi előnyt nyújt. A tavasz közepére ültetett brokkoli tömött, zöld fejeket hoz, vastag száron.

A brokkoli, mely a káposztafélék közé tartozik – hasonlóan a karfiolhoz, káposztához, kelbimbóhoz és karalábéhoz – remek tápanyagforrás. Gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban, valamint jó A-vitamin-, kálium-, folsav-, vas- és rostforrás.

A brokkoli érése hosszú időt vesz igénybe, így kérünk, légy türelmes! A brokkoli fő fejének betakarítása után kis oldalhajtások keletkezhetnek, amit még hónapokkal később is élvezhetünk.

A brokkoli hűvös évszakos növény, így kifejezetten kora tavasszal érdemes elülni, hogy kora nyáron már teremjen. A magas hőmérséklet hatással van a brokkoli fejének (a betakarítható rész) fejlődésére, ezért célszerű olyan ültetési időpontot választani, hogy a brokkoli a várhatóan melegebb időszak előtt vagy után érjen be.

SALÁTA

Kerülje a saláta vetését sem. A saláta fantasztikus rostforrás, és ennek 95%-os víztartalma miatt vízhajtó hatása is van. Segíthet serkenteni a vérképzést és a veseműködést. Továbbá sok vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, mint például az A-vitamin, C-vitamin, K-vitamin, B-vitamin, kalcium, magnézium és vas.

A fejessaláta termesztése valóban gyerekjáték, hiszen mindössze annyi a dolgunk, hogy pár magot elvetünk a termőföldbe, és alig néhány hét alatt már szedhetünk is belőle. Az üzletekben kapható hobbi vetőmagok olyan salátafajtákat kínálnak, melyek szabadföldi termesztésre ajánlottak. Igazodva így azokhoz is, akik nem rendelkeznek fóliával, vagy üvegházzal.

HAGYMA

A hagyma az egyik legkedveltebb zöldség fajta a konyhában. Energiaforrás és segít a megfázás és a köhögés elleni harcban is. A termesztése semmiképpen sem bonyolult.

A hagymát a legtöbbször tavasszal ültetik, mely időszakban a hagymamagokat február vége felé, de legkésőbb májusban érdemes elvetni. A magok már nagyon alacsony hőmérsékleten is csíráznak (2-3 ºC elegendő), és a hideg évszakban kihasználják a talajnedvességet.

A hagyma palántái érzékenyebbek a hidegre, ezért májusban érdemes kiültetni őket. Az ideális időpont az, hogy a palántákat az utolsó fagyok után ültessük ki.

RUKKOLA

A rukkola vetését sem hagyjuk ki. A rukkola könnyedén termeszthető magról, sőt, rendkívül gyorsan növekszik! A kertészkedés során termelt rukkola extra ízt ad a salátáknak és szendvicseknek. Ha túl sokat termeltünk belőle, akkor a többletet felhasználhatjuk például pestóhoz. Ha néhány növényt hagyunk magra fakadni, akkor a rukkola újratűzhet és soha nem leszünk nélküle. A keskeny, zöld levelű fajta a legkönnyebben termeszthető. Néhány levelet már be is lehet takarítani, miután a növények alaposan megjöttek. Az előnye, hogy szinte egész évben termeszthető.

KUKORICA

A csemegekukorica termesztése egyre népszerűbbé válik a kertészek körében, mert a saját termesztésű kukoricának egyszerűen jobb az íze, mint bármelyik üzletben kapható terméknek. De a csemegekukorica nem csak ízletes, hanem a termesztése is egyszerű, ha betartjuk a vetési időt, az ültetés és palántázás alapszabályait.

A zsenge csemegekukorica a meleg környezetet kedveli, és mire május eljön, általában elmúltak a fagyok.

Hűvös helyeken előnyösebb csemegekukoricát termelni. A melegebb területeken a csemegekukorica magjai közvetlenül a földbe szórva is jól fejlődhetnek.

A csemegekukorica termesztése számos előnnyel jár a kertészek számára. Először is, a kukorica energiatartalma nagy, mely rostokat, fehérjéket és vitaminokat tartalmaz.

PARADICSOM

Már májusban is kezdhetjük a paradicsom termesztését.

A paradicsom nagyszerű választás a konténeres kerti ötletek megvalósításához, és ha nincs üvegházunk, fedél alatt is termeszthetjük. A bokor típusú fajták ablakpárkányon vagy télikertben is tarthatóak. A magasabb inda típusúak akár beltérben is termeszthetők, ha van rá elegendő hely és világosság.

A palántákat ültesse 45 cm távolságra egymástól, vagy két paradicsompalántát egy termesztőzsákba, és támassza meg a kúszó fajtákat botokkal, hiszen ezek gyorsan növekednek.

A paradicsom igényel sok tápanyagot és vizet, így biztosítsd, hogy elegendő legyen mindkettő a vetemény számára. Mindig mélyen ültesd be a paradicsomot termesztőtasakba, konténerekbe vagy ágyásokba.

RÉPA

Mivel a répa az egyik legkönnyebben termeszthető zöldségfajta a kezdő zöldségkertészek számára, javaslom, hogy próbálják ki a sárgarépa termesztését.

Péter Nyúl is hiába próbálta mindig elcsenni McGregor úr csodás répáit, mert egy frissen szedett répa saját kertből sokkal ízletesebb, mint bármilyen boltban megvásárolható utángyártott fajta.

Májusban közvetlenül a szabadföldbe vethetjük a főtermésű sárgarépát. Vetj háromhetente, így folyamatosan üde, ropogós zöldséget tarthatsz otthon.

Készíts 1 centiméter mélységű árkokat, ahol legalább 15-30 cm legyen a szomszédos árok, szórj be vékonyan sárgarépa magokat az árokba, úgy hogy 5-8 cm legyen a magok közötti távolság.

Ezeket láttad már?

Szia, Mazsola vagyok a bikuci.hu honlap tulajdonosa. Az oldalamon vicces képeket, mémeket, vicceket, humoros videókat és érdekes cikkeket találsz a világról. Célom, hogy szórakoztassam honlapom látogatóit és egy kis nevetést hozzak az életükbe. Gyere és…

EZ MÉG ÉRDEKELHET