EgészségHasznosHírek

Meglepetés növény az udvarunkban: Ismerje meg a porcsin csodálatos egészségügyi előnyeit!

A porcsin (Verdolaga) egykor egy szóhasználattal élve “kellemetlen” növénynek tartották a kertekben, manapság azonban a szakemberek egyre inkább értékes kincsként kezelik. Az éttermek és a termelői piacok forgalmazói újra felfedezték ezt a növényt, elsősorban a rendkívüli egészségügyi tulajdonságai miatt.

Ez a dús és robosztus növény gyakran tör elő a járda repedéseiből és másik lelőhelyéről, a kertekből. A Washingtonban található Genetikai, Táplálkozási és Egészségügyi Központ elnöke, Dr. Artemis Simopoulos “csodanövénynek” titulálta. Különlegessége, hogy a zöld növények közül a legmagasabb az omega-3 zsírsav tartalma, amit Dr. Simopoulos az NIH-nál végzett kutatásai során fedezett fel.

A porcsin könnycsepp alakú levelei rendkívül ízletesek, gazdagok antioxidánsokban, vitaminokban és ásványi anyagokban. Pikáns és citromos ízük, valamint borsos mellékízük van, ahogy azt Sergio Vitale séf megfogalmazta.

A porcsin használata az amerikaiak körében, köztük a híres Martha Washington között is, az 1900-as évek elején visszaszorult, annak ellenére, hogy frissen és pácolva is nagyon ízletes. Azonban az utóbbi időben a gazdák, az állattartók és a kreatív szakácsok újra felfedezték ezt a “gyomnövényt”.

A vadon élő porcsint fogyasztása előtt alaposan meg kell mosni a növényt, mert előfordulhat, hogy növényvédőszer-maradványok maradtak rajta. Enyhe, kissé sós íze kiválóan illik salátákhoz és más ételekhez.

Egy egyszerű, de izgalmas recept a kipróbálásra:

– 2 csésze friss porcsinlevél és szár, leöblítve és nagyobb darabokra vágva

– 45 g bazsalikomlevél, leöblítve

– 1 gerezd fokhagyma

– 45 g pirított mandula

– Fél citrom leve

– 50 ml olívaolaj

– Só és bors ízlés szerint

Elkészítése:

Tegyük a porcsinleveleket, a bazsalikomot, a fokhagymát, a mandulát és a citromlevet egy konyhai robotgépbe. Dolgozzuk össze a hozzávalókat, majd lassan csorgassuk bele az olívaolajat a keverékhez. Adjuk hozzá a sót és a borsot, majd élvezzük a kiváló pestót pirított szendvicseken, sült zöldségeken, húsokon, vagy tésztaféléken.

Porcsin felhasználása a gyógyászatban

Omega-3 zsírsavak: A porcsin kiváló forrása ezeknek az egészségre fontos zsírsavaknak.

Antioxidánsok: Antioxidánsokban, mint például a glutationban is gazdag, védi a sejteket és segít lassítani az öregedési folyamatot.

Ásványi anyagok: A porcsinban jelentős mennyiségű különböző ásványi anyagok találhatók.

C-vitamin: Az immunrendszer erősítésében nagy szerepet játszó vitamin nagy mennyiségben megtalálható a porcsinban.

Béta-karotin: A béta-karotin, amely az A-vitamin előfutára, nagy mennyiségben van jelen a porcsinban.

Melatonin: A növények többsége nem tartalmaz melatonint, a porcsin viszont igen, ezért fontos alvástermelő forrás.

Koleszterincsökkentés: A porcsinban található betalain hatékonyan csökkenti a koleszterinszintet.

Triptofán: Ebben a növényben megtalálható a triptofán is, ami fontos aminosav a hangulatszabályozásban.

Ezeket láttad már?

Szia, Mazsola vagyok a bikuci.hu honlap tulajdonosa. Az oldalamon vicces képeket, mémeket, vicceket, humoros videókat és érdekes cikkeket találsz a világról. Célom, hogy szórakoztassam honlapom látogatóit és egy kis nevetést hozzak az életükbe. Gyere és…

EZ MÉG ÉRDEKELHET