A hideg hónapokban gyakran csökken a friss zöldségek és gyümölcsök fogyasztása. Azonban, ha okosan gondolkodunk, a nyári és őszi hónapokban le lehet szigetelni ezeket az egészséges alapanyagokat, így a tél folyamán is vitamindús étkezést biztosíthatunk magunknak.
Az alábbiakban bemutatásra kerülő vegyes savanyított zöldség igazi vitamin- és ásványianyag-forrás, így érdemes nagyobb mennyiségben is elkészíteni belőle.
Mire lesz szükségünk?
– 500 gramm paprika
– 500 gramm sárgarépa
– 500 gramm hagyma
– 250 gramm paradicsom
– 250 gramm petrezselyem
– 100 gramm fokhagyma
– olaj
– só
Így készítsük el:
1. Első lépésként tisztítsuk meg a zöldségeket, majd vágjuk fel vékony csíkokra.
2. Sóval hintjük meg a felvágott zöldségeket. Egy 250 ml-s üveg tartósításához körülbelül 2 evőkanál sóra lesz szükségünk, de a legfontosabb, hogy közben kóstolgassunk, és ízlés szerint sózzunk. Ügyeljünk arra, hogy jól keverjük össze a zöldségeket a sóval.
3. Töltsük meg az üvegeket a sózott zöldségekkel.
4. Az üvegek tetejéig öntsünk rá olajat – körülbelül 2 cm réteg vastagságban.
5. Zárjuk le alaposan az üvegeket, majd tároljuk őket hűvös helyen.
Ezzel a módszerrel nem csak ízletes, de egészséges tápanyagokban gazdag téli ételeket varázsolhatunk az asztalra. Érdemes kipróbálni!
Ezeket láttad már?
- Milyen praktikus! Már régóta alufóliát használok, de ez a nyolc tipp még nekem is új volt
- A nagyimtól tanultam a családi receptet: Mióta ezzel öntözöm a növényeimet, minden szomszéd irigykedve jön át
- Egész télen nem kell gyömbért vennem, mert minden nyáron így termesztek magamnak végtelen mennyiségűt!