Sztorik

10 kifinomult trükk, hogyan élesíthetsz programozás nélkül minden korban

Időnként mindannyian hajlamosak vagyunk elfelejteni dolgokat. Egy név, hol hagytuk a kulcsokat, egy fontos dokumentum leadása. Ahogy idősödünk, elménk szürke halmaza csökken. Szeretne továbbra is részt venni ebbe? Lehetséges. A következő módszerek adhatnak erre választ.

1. Aktiváld a nem domináns kezedet

Ha jobbkezes vagy, próbálj el használni a bal kezedet is, például evéshez, íráshoz, tárgyak fogásához. Nem lesz könnyű az első percben, de egy kicsit gyakorlással minden nap jobban fog működni.

A cél az, hogy az agyad inaktív részeit is megmunkáltasd. Ezáltal aktiválhatod az agyadnak azt a területét, amely az érintéssel megszerzett információkat dolgozza fel.

2. Zárva szemmel látsz néhány szokásos napi tevékenységet

Vannak olyan dolgok, amelyeket naponta csinálsz, anélkül, hogy észrevennéd. Hány lépést teszel meg, hogy lejuss a lépcsőn? Hány tányér van a konyhaszekrényedben? Számtalan tevékenységünket rutinszerűen végezzük, anélkül, hogy belegondolnánk, mit csinálunk éppen.

Ha viszont a szemét bezárva teszi meg ezeket a dolgokat, egészen más lesz. Használd ezt a módszert zuhanyzáskor, vagy amikor az egyik szobából a másikba mész. Ha a szemét behunyva érint egy tárgyat, az agyad jelenlegi üzeneteket kap.

3. Keverd össze a reggeli rutinodat

Valahogy mindenki másképp indítja a napját egy szertartással. A rutin nem, viszont az újdonság jobban mozgatja az agyat. Fontos, hogy mindig elég újdonságot adj az agyadnak ahhoz, hogy éber és aktív maradjon.

Nem túl bonyolult a dolog. Csak előbb fel kell öltözned, majd reggelizned, ha eddig fordítva tetted, új utat kell kezdened az edzéshez, vagy a reggeli hírek helyett megnézhetsz egy rajzfilmet.

4. Nézd meg a mindennapi tárgyakat fejjel lefelé vagy mögöttes

Biztos vagyok benne, hogy te is mindig onnan nézed a tárgyadat, ahonnan a tárgyakat hozzák. De ha fejjel lefelé fordítod például a távirányítót, egyszerűen új színek és formák tárulnak eléd.

Próbáld ki ezt a családi fotóval, egy óra, egy naptárral, vagy ha az órád fordítva kezded viselni. Ilyenkor az agy újraértelmezi a már megszokott dolgokat, ami fokozza a figyelmet.

5. Játssz a gyűjteményes apróval

Láttál már Braille-írást? Ez a vakok írása, amit a látó személyek szinte alig észlelnek. Ha megpróbálod kitapintani ezeket a jeleket, meg fogod érteni, hogyan olvasnak belőle a vak emberek. Megtapintják és érzik az azonosító jeleket, amelyek betűket jelölnek. Használd az érzékeidet ahelyett, hogy a szemedet használnád, munkára hívod az agyadat, hogy tapintás közben értelmezze a szavakat.

Azt is elindítja az agyadat, munkára fogod. Vegyél egy poharat, tedd bele az aprót, és vidd magaddal az autóba. Minden piros lámpánál, amikor megállsz, nyúlj bele a pohárba. Napjaitonként jobban fogod tudni azonosítani, melyikérme melyik.

6. Kísérletezz különféle ételekkel

Ha te vagy az a fajta, aki mindig ugyanazt az ételt rendeli meg az étteremben, itt az ideje, hogy válts. Még akkor is, ha a rendszeresség nem, de az új étel íze aktiválja a receptoraikat, amelyek új érzelmeket hoznak létre az agyban. Bizonyos ízeket bizonyos dolgokhoz tudsz kapcsolni.

Ezt nem csak étteremben, de otthon is érdemes kipróbálnod. Próbálj ki új ízeket, szokatlan fűszerekkel készítheted el a kedvenc ételeidet.

7. Olvass hangosan

Nem mindig van rá lehetőség, de amikor csak teheted, tedd meg. Kicsit tovább tart, mint ha magadban olvasnál, de megéri. Három terület aktiválódik agyban, amikor a könyv szavait hangosan kimondjuk.

A hangoskönyvek ugyanezt az effektust érhetik el. Ezzel képesek vagyunk agyunkban található különböző kapcsolatokat egyszerre használni.

8. Memóriajáték

A memóriajáték olyan technika, amely segít a memóriában. Ez egy kreatív módszer arra, hogy könnyebben emlékezz dolgokra. Egy listát könnyen megjegyezhet, ha az szavak első betűiből más szavakat állít elő, és végül ezeket mondatba teszi. Ezáltal az agy legfontosabb részeit erősítheti, ezzel javítható a memória.

9. Táplálja az agyát

Vannak olyan élelmiszerek, amelyek bizonyítottan elősegítik az agy működését. Az agy számára is létfontosságú, hogy hozzáférjen a szükséges vitaminokhoz és zsírokhoz, amelyek a táplálékot jelentik.

Az agy számára hasznos élelmiszerek között található a dió, a kurkuma, a kókuszolaj, az áfonya, a tojás, a brokkoli és az avokádó.

10. Barátkozz

Menj el és beszélj emberekkel a lustulás megelőzése érdekében. Amikor valakivel beszélgetést folytatsz, az agyad aktiválódik, és képes tárolni és továbbítani információkat. De a beszélgetéseknek vannak más előnyei is, többek között a hallott dolgokból új ötleteket és gondolatokat lehet létrehozni.

Ha keveset beszélgetsz másokkal, az kognitív készségeidre lehet negatív hatással. Próbálj meg néhány szót váltani az eladóval az üzletben ahelyett, hogy automatából vennéd az italodat.

BÓNUSZ: Használd egyszerre az összes érzékedet

Teszteld azokat a gyakorlatokat, amelyek egyszerre aktiválják az összes érzékszervedet. Ilyen tevékenységhez tartozik a kertészkedés, az utazás, jegyzetelés értekezleten, főzés közbeni játék a gyerekekkel stb. De még vásárláskor is ápolhatod az érzékeidet, beleértve az orrát is. Szimatolj minden zöldséget és gyümölcsöt, érintsd meg, tapogasd meg ezeket.

Ha egyszerre aktiváltad több érzékszervedet, nem csak a figyelmedet javíthatja, hanem javíthatja a koncentrációs képességedet és a képességet, hogy egyszerre több dologra összpontosíts.

COMMENTÁRIUMOK

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ Nem szólok hozzá most

Kérjük, adja meg a véleményét!

Kérjük, adja meg a nevét!

Kérjük, adja meg az e-mail címét!

Ne felejtse el megjegyezni a nevét és e-mail címét a böngészőben a következő alkalomra, ha ismét hozzá szeretne szólni.

Δ

Ezeket láttad már?

Szia, Mazsola vagyok a bikuci.hu honlap tulajdonosa. Az oldalamon vicces képeket, mémeket, vicceket, humoros videókat és érdekes cikkeket találsz a világról. Célom, hogy szórakoztassam honlapom látogatóit és egy kis nevetést hozzak az életükbe. Gyere és…

EZ MÉG ÉRDEKELHET