A sárgabarack szezon közepén a legfinomabb befőttek, lekvárok és kompótok találnak utat az asztalunkra. Ezen ízorgia közepette sokan az ősi receptekhez fordulnak, melyek az évek során egész közösségek titkává váltak.
Egy ilyen receptet szeretnék most megosztani veletek, melyet egy nagymama hagyományos módszerével készítettek. Ez a lekvár recept annyira finom és különleges, hogy több évtizedig az egész faluban ezt használták sárgabarack szezonban.
Hozzávalók:
4 kg sárgabarack
120 dkg kristálycukor
nátrium-benzoát
Az elkészítés menete:
A sárgabarackokat alaposan mossuk meg, majd távolítsuk el a magházukat. A rossz részeket szintén dolgozzuk ki belőlük. Daráljuk le a félbe vágott gyümölcsöket, végül az így előkészített sárgabarackot egy nagyobb tálba helyezzük. A gyümölcsre szórjuk a cukrot és a nátrium-benzoátot, majd főzzük fel a keveréket alacsony lángon.
A befőttes üvegeket alaposan mossuk ki, majd hagyjuk megszáradni. Az előkészített üvegeket töltsük meg a lekvárral, ezután zárjuk le őket légmentesen. Az üvegeket fordítsuk fejjel lefelé néhány percre, majd takarjuk be őket meleg ruhával és hagyjuk hűlni 2-3 napig.