Sztorik

25 udvariassági szabály, amit mindenkinek ismernie kell

Az etikett azaz az udvariassági szabályok arról szólnak, hogy hogyan viselkedjünk megfelelően. Sajnos sokan úgy gondolják, hogy ezek a szabályok már elavultak és nincsenek helyük a mai világban. Ezzel szemben azonban, számos olyan udvariassági norma van, amit igenis fontos betartanunk, hiszen ezek a szabályok a tiszteletadás, az ápolt megjelenés és az érzelmek irányításának fontosságáról tájékoztatnak minket. Az alábbiakban 25 udvariassági szabályt fogok bemutatni, amiket minden embernek ismernie és betartania kellene.

1. Ha meghívsz valakit, az azt jelenti, hogy te fogod állni a számlát. Ha csak azt mondod: “Menjünk el vacsorázni!”, akkor mindenki saját maga fizeti a vacsoráját. Ha a férfi felajánlja, hogy ő állja a nő vacsorájának a költségét, a nő dönthet úgy, hogy elfogadja ezt a felajánlást.

2. Soha ne menj el valakihez látogatóba előzetes bejelentkezés nélkül. Ha figyelmeztetés nélkül zavarod meg valakit, az nagyon kínos lehet a számára. Mindig jelezd előre, ha látogatóba szeretnél menni valakihez.

3. Nyilvános helyeken ne tedd a telefonodat az asztalra. Ezzel ugyanis azt az üzenetet közvetíted, hogy a telefonod sokkal fontosabb, mint a jelenlévő személyek és bármikor képes vagy félbeszakítani a beszélgetést, ha a telefonod értesítéseket küld neked.

4. Ha randira hívsz valakit, soha ne legyen a figyelmed a telefonodon. Ehelyett figyelj oda a partneredre és az általa mondottakra.

5. Egy férfi soha ne vigye a nő kézitáskáját, de a kabátját elviheti a ruhatárba.

6. Ha valaki bemutat neked egy másik személyt, köszönj neki, akkor is, ha ő idegen számodra.

7. Sokan úgy gondolják, hogy a sushit csak pálcikával szabad enni. Pedig tény, hogy a férfiak a kezüket is használhatják a sushi evéshez.

8. Mindig legyenek tiszták a cipőid.

9. Kerüld a felesleges telefonbeszélgetéseket. Ha valakivel komolyan beszélnél, inkább találkozz vele személyesen.

10. Ha valaki megsért téged, ne válaszolj neki ugyanolyan sértő módon és ne emeld fel a hangod. Inkább hagyd magadra, és ne ereszkedj le az ő szintjére.

11. A férfiaknak mindig a nő bal oldalán kell sétálniuk, kivéve, ha a férfi egy katona, hiszen a katonáknak mindig készen kell állniuk a tisztelegésre.

12. A sofőröknek figyelniük kell arra, hogy ne hajtsanak bele a tócsákba úgy, hogy az járókelőre spriccel.

13. Bizonyos dolgokat mindig tarts titokban: az életkorod, anyagi helyzeted, családi problémáid, vallási nézeteid, egészségügyi problémáid, szerelmi életed, az elfogadott ajándékok, büszkeséged és szégyeneid.

14. Moziban, színházban, koncertteremben úgy haladj el a székeid mellett, hogy mindig a már ülő emberek felé nézz.

15. Egy férfi soha ne érintse meg a nőt előzetes engedély nélkül. Például nem lehet elfogadható, ha valaki csak úgy megfogja a nő kezét, megérinti vagy megpróbálja túlhaladni őt.

16. Ha valaki gorombán beszél hozzád, nem kell rá válaszolnod. Légy példa a megfelelő viselkedésre.

17. Az aranyszabály a parfüm használatban a mértékletesség. Ha még este is érzed a parfümödet, akkor biztos lehetsz benne, hogy másoknak már elege van belőle.

18. Egy jól nevelt férfi mindig tisztelettel viselkedik a nőkkel szemben.

19. Nő jelenlétében a férfi csak a nő engedélyével gyújthat rá.

20. Függetlenül attól, hogy ki vagy – üzleti vezető, tudós, idős nő vagy diák – ha belépsz egy szobába, neked kell üdvözölnöd a jelenlévőket, nem pedig fordítva.

21. Tiszteletben kell tartanod mások magánéletét. A szülőknek nem szabad olvasniuk a gyerekeik leveleit, és a pároknak is tiszteletben kell tartaniuk egymást, nem kutatni a másik zsebében szerelmes üzenetek vagy titkos cetlik után.

22. Ne vesd bele magad túlságosan a divatba. Sokkal jobb, ha elegáns, de nem feltétlenül a legfrissebb divatos ruhákat viselsz, mint a divatos, de borzalmas darabokat.

23. Ha megbocsátanak neked, miután bocsánatot kértél, ne hozd fel újra a sérelmet csak azért, hogy újra bocsánatot kérhess. Inkább kerüld el a témát és a jövőben próbáld elkerülni a hasonló hibák elkövetését.

24. Ne nevess és ne beszélj túl hangosan, és ne nézz mástól bukásnak. Ezek a dolgok nagyon zavaróak lehetnek mások számára.

25. Ne felejts el hálát mondani a barátaidnak, szeretteidnek és rokonaidnak. Segítséget nem azért nyújtanak, mert kötelességük ezt megtenni, hanem mert szeretnének segíteni neked. Ezt pedig értékelned kell.

A híres színész, Jack Nicholson mondta egyszer:

“Sokat gondolkodom az udvariasságról. Arról, hogyan adjuk oda a tányért a másiknak, hogyan ne kiabáljunk át egyik szobából a másikba, hogyan ne lépjünk be kopogtatás nélkül egy zárt ajtón. Arról, hogyan kell előre engedni a nőket. Ezeknek az egyszerű szabályoknak a célja, hogy jobbá tegyük az életünket. Én nagyon figyelek a viselkedésemre. Az udvariasság számít. Az udvariasság a kölcsönös tisztelet egyszerű és érthető nyelve.”

Ezeket láttad már?

Szia, Mazsola vagyok a bikuci.hu honlap tulajdonosa. Az oldalamon vicces képeket, mémeket, vicceket, humoros videókat és érdekes cikkeket találsz a világról. Célom, hogy szórakoztassam honlapom látogatóit és egy kis nevetést hozzak az életükbe. Gyere és…

EZ MÉG ÉRDEKELHET