EgészségHasznosHírek

Legyél te is ismerős a máj őrangyalának számító növénnyel!

A máriatövis remek kiegészítő lehet mindennapi életünkben, főként májunk védelmében. Számos évszázadóta ismerjük jótékony hatásait, és akár recept nélkül is beszerezhetjük gyógyszertárakban és gyógynövényboltokban.

A máriatövis gyógynövény a máj méregtelenítő működését támogatja, védelmet nyújtva ezzel az egyik legfontosabb belső szervünknek. Szilimarinban gazdag, amelynek köszönhetően erőteljesen támogatja a máj tisztítását és regenerációját.

Barátkozz meg ezzel a gyógynövénnyel!

A máriatövis jótékony hatásait már közel 2000 évvel ezelőtt is ismerték, eredetileg Dél-Európában és Ázsia déli részén honos. Kutatásai alapján mára az egyik leggyakrabban használt gyógynövények között van a májvédelem terén.

Ez a lila virágú gyógynövény sokféle módon segíthet egészségünk megőrzésében. Fogyasztjuk teaként, tinktúrában, kapszulában, vagy akár a magjából préselt olaj formájában is. Máriatövis olyan erős antioxidáns, hogy még a C-és E-vitaminoknál is hatékonyabb a káros szabadgyökök ellen, emellett támogatja a májsejtek működését. Meglepően, még súlyos gombamérgezést is képes enyhíteni.

Miért olyan hatásos a máriatövis?

A máriatövis magjaiban egy bioflavonoid csoportba tartozó vegyület, a silymarin van jelen, amely három részből áll: silybin, silydianin és silychristin.

A silymarint 50-70%-ban a silybin alkotja, amely a legfontosabb összetevője ennek a kiválóan ható természetes májvédő vegyületnek. A silymarin segít a májból a méreganyagok kiürülésében. Egy felnőtt ember napi 280 és 800 mg közötti mennyiséget fogyaszthat belőle, de ezt egy szakorvosnál érdemes konzultálni.

A máriatövis ahhoz is hozzájárul, hogy a sejtekbe ne juttassunk be méreganyagokat, ezáltal erősíti a sejtmembránokat. Mindemellett fontos kiemelni, hogy egész évben elérhető, és könnyen beszerezhető.

Fogyasztási javaslat

A máriatövis szárított formában és étrend-kiegészítőként is beszerezhető, azonban a felhasználási módja függ a formájától. A szárított máriatövisből a leggyakoribb a forrázat készítése, amelyet naponta egy vagy két alkalommal fogyasztanak. Alternatív megoldásként az őrölt magvakat közvetlenül hozzáfűzhetjük különböző ételekhez, például joghurtokhoz vagy salátákhoz (1-3 teáskanál).

Ezeket láttad már?

Szia, Mazsola vagyok a bikuci.hu honlap tulajdonosa. Az oldalamon vicces képeket, mémeket, vicceket, humoros videókat és érdekes cikkeket találsz a világról. Célom, hogy szórakoztassam honlapom látogatóit és egy kis nevetést hozzak az életükbe. Gyere és…

EZ MÉG ÉRDEKELHET