Drága gyógyszerek helyett választhatjuk a természet „ellenszereit”
Mint látni fogjuk, számos körülöttünk elérhető „ellenszer” létezik a gyulladások ellen, amelyek költséghatékonyak és még erőshez hatóanyagúak is lehetnek.
A természet patikája: 14 természetes gyulladáscsökkentő étel
1. Olajos halak
A lazac, a makréla, a tonhal és a szardínia olyan olajos halak, amelyek magas omega-3 zsírsavtartalmuk révén képesek csökkenteni a gyulladást. Egy 2013-as amerikai tanulmány szerint azoknál, akik hetente fogyasztanak halat, 10% -kal alacsonyabb az esélye a súlyos megbetegedésekre.
2. Gabonák
A magvak, a teljes kiőrlésű gabonák, a fehér kenyér, a gabona, a rizs és a tészta segítenek megőrizni a gyulladásokat a szervezetben. Hozzájárulnak a vér tisztításához, ezáltal a baktériumok gyorsabban képesek lebomlani.
3. Sötét zöldségek
A tanulmányok szerint az E-vitamin kulcsszerepet játszik a szervezet védelmében. Ezért a spenót, a kelkáposzta, a brokkoli és a kelbimbó ideális zöldségek a gyulladás csökkentésére. Emellett fenntartják a szervezet vas- és káliumtartalmát.
4. Dió
A dió és a mandula is nagyon egészséges. Gazdag rostokban, kalciumban, E-vitaminban és omega-3 zsírsavakban. A dió tele van antioxidánsokkal, így segít visszafordítani a gyulladást.
5. Szója
A szója ösztrogén-szerű vegyületeket tartalmaz, és a szóját fogyasztó nők 90%-a a legegészségesebbnek mondható. Csökkentik a gyulladást a csontokban és védik a szív egészségét. Ezért érdemes beépítenünk a szóját az étrendünkbe.
6. Alacsony zsírtartalmú ételek
A túlzott zsírbevitel a legtöbb betegség elsődleges okozója. Nem csak az elhízáshoz, szív- és érrendszeri betegségekhez vezethet, hanem rengeteg gyulladást is okozhat a testben. Próbáljunk meg kevesebb zsírtartalmú élelmiszert fogyasztani és vigyázni arra, milyen ételeket eszünk.
7. Paprika
A paprika is hatékony a gyulladások ellen, legyen az édes vagy csípős. Segít enyhíteni a fájdalmat és visszafordítani a gyulladást. Legyünk óvatosak a csípős változatok fogyasztásával, egyszerűen ne vigyük túlzásba!
8. Paradicsom
A lédús paradicsom gazdag likopinban, amelyről kimutatták, hogy segít csökkenteni a gyulladást az egész testben, különösen a tüdőben. Bármilyen formában történő fogyasztása egészséges, és hosszú távon pozitív hatású.
9. Cékla
A cékla nem csak a gyulladás csökkentésében játszik szerepet, hanem a rák elleni és szívbetegségek elleni védelemben is, köszönhetően a rostoknak, a C-vitaminnak és a növényi pigmenteknek.
10. Kurkuma és gyömbér
Az ázsiai és indiai konyha kedvelt fűszerei, illetve a népgyógyászat alapvető növényei. Erősítik az immunrendszert és annak védekezőképességét. Különösen a torokban és a gyomorban hatnak hatékonyan, de az egész test számára gyógyító hatásúak.
11. Fokhagyma, vöröshagyma
Az immunrendszer erősítésére használjuk őket, és nagy részben a vér tisztításában tevékenykednek, ezzel gyorsítják a gyulladás lebontását.
12. Olívaolaj
Ha egészséges étrendről és életmódjól van szó, az olívaolaj az első dolog, ami az eszünkbe jut. Méltán! Főként az extra szűz változata védi az alakunkat, szerveinket, ízületeinket, gyomrunkat.
13. Bogyók
Számos bogyó segít csökkenteni a gyulladást, ugyanis mindegyikük bőséges antioxidánst tartalmaz. Hűséges szövetségeseink lehetnek a bélgyulladás és az ízületi gyulladás elleni védekezésben.
14. Meggy
Laboratóriumi patkányokon vizsgálták a meggylé hatását, amely több mint felére csökkenti a fájdalmat. Különösen ajánlott sportolóknak, akik gyakran tapasztalnak kisebb-nagyobb ízületi gyulladást.
szerző: