HasznosHírekOtthon

Ezért ajánlott fektetve ültetni a paradicsompalántát

A paradicsom palántáit sokan elvezetik úgy, hogy vízszintesen helyezik őket a talajban. Ha eddig nem hallottál erről a technikáról, akkor most megtudhatod, hogyan küzdheted meg ezt a feladatot a leghatékonyabban.

A paradicsom palánták általános ültetési módszere az, hogy a cserépből kivett palántának megfelelő méretű gödröt ásunk, és az ültetés helyén behelyezzük a növényt. Lehetséges, hogy a paradicsomot mélyebben is elültethetjük, így a gyökér jobban beépül a talajba, és a föld alatti szárából több gyökér nő ki. Ugyanakkor ezzel a módszerrel a palánta magassága csökken, ezért inkább csak magas, kitágult palántákat érdemes így kezelni.

1. Mérlegelje a fektetve ültetést

A paradicsom palántáit a talajba helyezhetjük, vagy 45 fokos szögben állíthatjuk be az ültetőgödörbe. Ez esetben a gyökér eltérően helyezkedik el a talajban, és szélesebb területen terjed ki. A palánta szára csak egy-két hét alatt áll függőlegesben, a gyökerek pedig folyamatosan lefelé növekednek a talajban.

A fektetve ültetett paradicsom komplexebb gyökérrendszert hoz létre, amely gyorsabban és hatékonyabban képes vizet és tápanyagokat felvenni. Az egyetlen hátránya, hogy a palántákat nehezebb lehet megfelelően elhelyezni, és a túl mély ültetés bizonyos típusú paradicsomoknál hátrányos lehet. Emiatt fontos tudni, hogy milyen típusú paradicsompalántát ültetünk, mivel a folytonnövő és a determinált (bokros növekedésű) paradicsomok különböző módon reagálnak erre a folyamatra.

2. Ötletek a paradicsom ültetéséhez

Húzzuk le az alsó leveleket. Amennyiben megnyúlt a palánta szára, ügyeljünk arra, hogy abból minél nagyobb rész kerüljön a talajba, mert a paradicsom gyökérzetet fog képezni.

Ha a szárnak nagy része kerül a földbe, a mellékgyökerek hamarosan megjelennek, és nem csak a földlabda nagyságú gyökérzet fogja ellátni a növényt tápanyaggal, hanem annak többszöröse. És minél nagyobb a gyökérzet, annál nagyobb felületen tudja a tápanyagot felvenni.

A csúcshajtást óvatosan kezeljük. Ha folyton növő (indeterminált) paradicsomunk van, akkor karózás után végezzünk el egy lépést. Elegendő, ha csak beszúrunk egy karót mellé, és ahogy nő a növény, úgy kötözzük meg. Ha nem most karózzuk, hanem később, úgy is jó, ez csak egy korai lépés.

Akár cserepes palántánk van, akár szabad gyökerű, az ültetőgödröt töltsük fel vízzel, hagyjuk, hogy kissé leszivárogjon, és ebbe a sáros földbe nyomkodjuk a gyökérzetet. A sár jó hatással van a gyökerekre, nedvesen tartja őket, és hozzáragadja a talajhoz. Így elkerülhető, hogy a nagyobb rögök között a gyökérzet ne találkozzon talajjal. Töltsük fel a gödröt földdel, kézzel kissé tömörítsük meg, és jöhet a következő növény.

Ezeket láttad már?

Szia, Mazsola vagyok a bikuci.hu honlap tulajdonosa. Az oldalamon vicces képeket, mémeket, vicceket, humoros videókat és érdekes cikkeket találsz a világról. Célom, hogy szórakoztassam honlapom látogatóit és egy kis nevetést hozzak az életükbe. Gyere és…

EZ MÉG ÉRDEKELHET