Hozzávalók
50 dkg széles metélt száraztészta
1 púpos evőkanál zsír
2 dl gríz (dara)
só ízlés szerint
baracklekvár
ízlés szerint porcukor
A készítés menete
Először a vizet felteszem forrni, majd közben a zsíron arany barnára pirítom a grízt. Amikor készen van, hirtelen felöntöm egy pohár hideg vízzel, vigyázva, hogy a gőz ne érjen hozzám. Így a gríz garantáltan nem lesz csomós.
Ezután sózom a grízt ízlés szerint, majd leteszem a tűzről, miután elpárolgott róla a víz.
Eközben a száraz tésztát szép nagy adag sós vízben kifőzöm. Amint elkészült, lecsepegtetem, és hozzákeverem a grízhez.
Az egész tetejére teszek egy jó adag zsírt, majd alaposan elkeverem. Így a tészta szaftos és selymes lesz, nem fog összeragadni.
Összefoglalva, ez a grízes (darás) tészta recept egyszerű és gyors, az eredmény pedig nagyon finom lesz. Különösen jól passzol hozzá a baracklekvár és a porcukor, de más ízlés szerinti lekvárral is kipróbálható!