HasznosHírekOtthon

Felfedezett gyógyerő – az alulértékelt széles levelű útifű lenyűgöző hatásai

Sokan eltávolítják, kiirtják vagy eltapossák, mégis, ha ismernék a széles levelű útifű gyógyító tulajdonságait, elgondolkodnának. Nézzük meg mélyebben, milyen előnyöket rejt ez a növény!

A széles levelű útifű (Plantago major) nem azonos a köhögés ellen ismert lándzsás útifűvel. Régen óta alkalmazzák a népi gyógyászatban mint jelentős gyógynövényt. Ne pusztítsuk el, inkább használjuk! Mind a lándzsás, mind a széles levelű útifű igénytelen, évelő növények és gyakorilag az egész világon megtalálhatók utak mentén, réteken, legelőkön és árkokban. Ez az ártatlannak tűnő, gyomként ismert fű az egyik legértékesebb hatóanyagforrás, amiről valaha hallottunk!

A széles levelű útifű csodálatos tulajdonságait már évszázadokkal ezelőtt észrevették, sőt, a gyógyszeripar is hasznosítja a leveleit.

Az útifű sokféle alkalmazása:

Készíthetünk belőle teát, amely kiváló emésztéssegítő. Rendet teremt a bélflórában és óvja a bélrendszer egészségét.

Frissen összezúzott levelei kiválóan gyógyítják a sebeket. Összehúzza és fertőtleníti a sérüléseket és zúzódásokat, csak helyezzük rájuk.

Jótékonyan hat a nátha és a köhögés ellen.

Serkenő hatású, így segíthet a menstruációs panaszok esetén.

Kúraszerűen alkalmazva csodálatos vértisztító hatású, tisztítja a bőrt és enyhíti a reumás tüneteket, hasonlóan a csalánhoz.

Az útifű levelei és magjai nyugtató és gyógyító hatással vannak az emberi emésztőrendszerre. Azoknak, akik hosszú ideig szedtek gyulladáscsökkentőket, fájdalomcsillapítókat vagy antibiotikumokat, különösen ajánlott az útifű fogyasztása. A leveleket teaként vagy levesben, a magokat őrölve vagy áztatva lehet fogyasztani. A növény őrölt magja felduzzad az emésztőrendszert megduzzasztó rostok és nyálka hatására. Fogyasszuk étkezés előtt, ezzel hozzájárulunk a felesleges kilók leadásához.

Barkácsolj saját útifű teát!

Útifű tea:

Csészénként 1 púpozott kanálnyi útifüvet leforrázunk, fél perc múlva leszűrjük. A naponta frissen elkészített teából 2 csészényit kell elkortyolgatnunk.

Alternatív elkészítés:

Forrázzunk le 2-3 dl forró vizet 2 teáskanálnyi szárított útifűvel, hagyjuk állni 10 percig, majd szűrjük le. Kívánság szerint ízesíthető mézzel.

Naponta 2-3 csészét fogyasszunk belőle. A tea nyálkaoldó és köhögéscsillapító, légúti betegségek kezelésére használják.

Borogatásra és öblögetésre is alkalmas:

Csészénként 2 teáskanál szárított lándzsás útifűvel öntünk le hideg vizet, gyakori kevergetés mellett 1 órán át állni hagyjuk. Alkalmazható a száj- és toroknyálkahártya, illetve a bőr gyulladásainak kezelésére.

Fontos! Az út mentén talált útifű szennyeződhet, ezért nem javasolt gyógyászati célokra használni. Inkább ültessünk néhányat a kertbe, azt használjuk.

Ezeket láttad már?

Szia, Mazsola vagyok a bikuci.hu honlap tulajdonosa. Az oldalamon vicces képeket, mémeket, vicceket, humoros videókat és érdekes cikkeket találsz a világról. Célom, hogy szórakoztassam honlapom látogatóit és egy kis nevetést hozzak az életükbe. Gyere és…

EZ MÉG ÉRDEKELHET