Hozzávalók:
50 dkg liszt
3,5 dl langyos tej
1 dkg cukor
1 dkg só
3 dkg vaj
2,5 dkg élesztő
10-15 dkg sajt
Elkészítés:
A lépések egyszerűek, de a részletekben rejlik a titok! Kezdjük azzal, hogy a lisztet szitáljuk bele egy nagy keverőtálba. A tejet melegítsük kézmelegre. Ekkor jöhet hozzá a cukor és az élesztő. Az utóbbit morzsoljuk bele, majd adjunk hozzá 4-5 evőkanál lisztet. Ezután jöhet a felfuttatás.
A következő lépés, hogy a liszthez keverjük hozzá a sót és a megkelt élesztőt. Dolgozzuk össze kicsit, majd jöhet hozzá a lágy vaj. Most jön a legfontosabb rész, a kidolgozás. Készítsünk lágy tésztát. Akkor tökéletes, ha elválik a keverőtál oldalától. Ezután jöhet a 45 perces kelesztés.
Ha ez megvan, osszuk nyolc részre a tésztát, és formázzuk gombócokká. Lehetséges, hogy formázás közben kézre találunk, de ez teljesen rendben van. Hagyjuk pihenni 10 percet, majd nyújtsuk ovális formára egy enyhén lisztezett deszkán. Figyeljünk, hogy a tésztát már ne lisztezzük tovább! Ezután csavarjuk fel a tésztát, de közben húzzuk szét a tetejét, hogy szélesebb legyen. Formázzunk belőle rudakat, majd helyezzük őket egy sütőpapírral bélelt tepsire.
Ne felejtsük el, hogy hagyjunk kis helyet a rudak között! Ezután kenjük le őket vízzel, szórjuk meg őket reszelt sajttal, és hagyjuk őket pihenni 5-10 percet. Végül süssük őket 200 fokon, 18-20 percig.
És voilà, készen áll a tökéletes sajtos stanglid! Jó étvágyat hozzá!