A zöldbab szerelmesei számára a következő egyszerű receptet ajánlom, amit az interneten fedeztem fel, és már évek óta a családom nagy örömére készítem.
A zöldbab téli eltevésének tartósítószer nélküli módja: Vegyünk zöldbabot, vágjuk le a végét, mossuk meg, majd vágjuk fel darabokra.
Egy fazékban vizet forralunk, beleöntjük a sót és az ecetet, melynek arányát ízlés szerint állapítjuk meg – a cél az, hogy a lé kellemesen savanykás legyen.
Várjuk meg, hogy felforrjon, majd adjuk hozzá a zöldbabot, és ha újra felforrt, még 3 percig főzzük, majd tiszta befőttesüvegekbe szórjuk.
A lébe (amikor újra felforr), természetesen bekerülhet a következő adag zöldbab, és így tovább! Amikor elkészültünk az utolsó adag babbal, a forró levünket az üvegekbe töltjük, majd rácsavarjuk a fedőt.
Ezután nagy fazékban 25 percig pároljuk, meleg vízzel feltöltve. Az összes adaggal eljárunk így, és ezzel gyakorlatilag be is fejeztük.
Forrásként Angéla Zsuzsanna Gotriánné Arany, Gyöngyi Berke: „Így a legízletesebb a zöldbab” című műve szolgált.
Oszd meg a receptet, hogy barátaid is elkészíthessék!