A mellrák a nők körében az egyik leggyakrabban előforduló betegség, az esetek körülbelül 10%-a genetikailag meghatározott, a maradék 90% pedig környezeti tényezők és életmód miatt jelenik meg.
Nemrég végzett kutatások szerint a rákos megbetegedések kockázatát jelentősen csökkenteni tudjuk azzal, ha távol tartjuk magunkat bizonyos vegyi anyagoktól, melyek a napi használatú termékeinkben találhatóak.
Mellrákot előidéző vegyi anyagok hosszú listája
A metil-eugenolot peszticidekben és feldolgozott élelmiszerekben találjuk.
A gyúlésgátlók, poliésztergyanták, műanyag polimerek és a merev poliuretán habok számos káros összetevőt rejtenek.
Az akrilamidot chipsekben és dohányfüstben lehet felkutatni.
Aromás aminokat poliuretánban, peszticidekben és azo színezékekben találunk.
A benzolt dohányfüstben, festékeltávolítókban, festékekben, tömítőanyagokban, bevonatokban, üzemanyagokban és motorolajokban találjuk meg.
A halogénezett szerves oldószereket aeroszol hajtóanyagokban, növényvédőszerekben, élelmiszer-feldolgozás során, benzinadalékokban és festék-és folteltávolító szerekben találjuk.
Etilén (EtO) és propilén-oxid (PO).
1,3-butadién cserje a cigarettafüstben, kipufogógázban, benzingőzökben és az ipari létesítmények által kibocsátott szennyezőanyagokban található.
Hormon tartalmú készítmények és nem hormonális gyógyszerek, amelyek hormon aktivitással bírnak.
Az MX az ivóvíz fertőtlenítése során keletkező genotoxikus melléktermékek egyike.
A PFOA – perfluoro-oktánsav a szőnyegekben, bútorokban, antistatikus bevonatban található.
A Nitro-PAH-k a levegő szennyezésből származnak.
Az PAH-k (policiklusos aromás szénhidrogének): dohányfüst, levegő szennyezés és elszenesedett ételekben.
Ochratoxin A (természetes mikotoxin): gabonák és sertéshús kontaminálódhat vele.
Sztirol: élelmiszerek, amelyek polisztirollal érintkeztek.
Ösztrogén aktivitással rendelkező anyagok
A dezodorokban és számos kozmetikai termékben használt parabének, valamint az alumínium-klorid molekuláris változásokat okoznak a rákos sejtekben.
12 lépés a mellrák megelőzésében
1. Teljes mértékben kerüljük el a cukrot, a feldolgozott és a gabonaalapú élelmiszereket.
2. Határozzunk meg egy egészséges korlátot a fehérjebevitelnek. Fogyasszunk több egészséges zsírt: bio tojást, avokádót, kókuszolajat, olajos magvakat, dióféléket és tengeri halakat.
3. Mindennap fogyasszunk természetes A-vitamin forrásokat, mint a bio tojássárgája, nyers vaj, marhahús vagy csirkemáj.
4. A jód hiánya hozzájárulhat a mellrák kialakulásához, ezért fogyasszunk jód gazdag ételeket.
5. Gondoskodjunk a bélflóra egészségéről, fogyasszunk probiotikumokat vagy természetesen fermentált élelmiszereket.
6. Kerüljük a genetikailag módosított élelmiszerek fogyasztását.
7. Ügyeljünk arra, hogy a húsokat ne hagyjuk megégni.
8. Fogyasszunk fermentált szójatermékeket.
9. Igyunk minden nap természetes zöldséglevet, amit frissen készítettünk el.
10. Közvetlen étrendünkbe a zöld levélzöldségeket, zöld fűszernövényeket és gyógynövényeket.
11. Rendkívül hatékony fegyver a mellrák megelőzésében a kurkuma.
12. Csökkentsük minimálisra az alkoholfogyasztást.