ÉletmódHírekSztorik

A Titanic titkai: 110 év után új részletek jönnek napvilágra

Több mint 100 évvel azután, hogy az RMS Titanic tragikusan összeütközött egy jéghegygel és elmerült az Atlanti-óceán északi részén, az óriási tengerjáró még mindig lenyűgözi a világot. Tv- és mozifilmek, dokumentumfilmek, könyvek, kiállítások – a lista szinte végtelen. A Titanic hajóroncsának felfedezése óta rengeteg lelet talált utat a felszínre, amelyek segítségével többet tudhattunk meg az utasok életéről a szerencsétlen sorsú utazás során.

Száztíz évvel ezelőtt a hírhedt Titanic hajó tragikusan jéghegynek ütközött, mindössze négy nappal eltelt az indulása óta. A hatalmas hajót, mely annyi ígéretet hordozott magában, 1912. április 15-én engedte magába az óceán.

Hiába voltak mentőcsónakok a hajón, sajnos csak kevesen tudtak életben maradni. A 20 darab fedélzeten lévő csónakban összesen csak bőven kevesebb mint 1200 ember fértek el, ami nem volt elegendő a hajón tartózkodó 2200 fő számára. A személyzet részéről érzékelhető volt a félelem, ami miatt nem merték teljesen megtölteni a mentőcsónakokat. Mindössze 705 ember menekült meg a hajószerencsétlenség következtében.

Azóta a roncs helye az Atlanti-óceán alatt maradt, de számos lelet került elő, amelyek érdekes betekintést nyújtanak a Titanic utolsó pillanataiba. Az egyik kedvelt tevékenység mindig is az étkezés volt a hajókon, és a Titanicról származó menük azt mutatják, hogy jól ettek az utasok.

A harmadosztályú utasok, akik között főként az Amerikába tartó bevándorlók voltak, sülthúst ragozott szósszal vacsoráztak a Titanic süllyedésének napján, 1912. április 14-én.

Titanic étlap

Az elsős osztály utasai körében pedig a New York-i és londoni elit legismertebb tagjai voltak jelen, és a Titanic első osztályú étkeztetése ezt tükrözte. Az elsüllyedés napján az ebéd menüje tartalmazott csirkés fogásokat, grillezett ételeket, sajtos fogásokat és egy teljes húsbüfét.

Titanic elsőosztály étlap

Az évek során rengeteg további emléktárgy került elő a hajó roncsából, köztük ezt a válogatott amerikai készpénzt. Érdekes megfigyelni, hogy a bankjegyek többsége hasonlít a mai amerikai fizetőeszközökre, de vannak jelentős különbségek.

Titanic amerikai pénz

Ezen a jegyen, ami a Titanic harmadosztályának jegye, az indulás dátuma és a cím szerepel: London, 1912. április 10.

Titanic jegy

Wallace Hartley hajó zenekarának vezetője ezen a hegedűn játszott a zenekarral, amikor a Titanic megtelt vízzel és süllyedni kezdett. Hartley és a zenekar többi tagja is meghalt a tragikus eseményben.

Titanic hegedű

A Titanic fedélzetén folyó élet hihetetlen aspektusairól a hivatalos sajtófotókon és a litográfiákon láthatunk betekintést. Mint ahogyan az látható, a hajót a legmodernebb edzőgépekkel szerelték fel.

Titanic edzőgép

A Titanic nagy lépcsőházát, amely mostani formájában látható az óceán fenekén, a hajó sorsának kísérteties emléke.

Titanic nagylepcsőház

Felkeltette az érdeklődésedet a Titanic fedélzetén zajlott élet? Oszd meg azokkal, akik szerinted érdeklődhetnek ez az lenyűgöző, bár tragédia által befejezett utazás iránt!

Ezeket láttad már?

Szia, Mazsola vagyok a bikuci.hu honlap tulajdonosa. Az oldalamon vicces képeket, mémeket, vicceket, humoros videókat és érdekes cikkeket találsz a világról. Célom, hogy szórakoztassam honlapom látogatóit és egy kis nevetést hozzak az életükbe. Gyere és…

EZ MÉG ÉRDEKELHET