Savanyúság újragondolva – a jól ismert recept helyet kap valami különleges. Egyszerű elkészítés, lenyűgöző íz. Télen igazi öröm ebben a csodában elmélyülni.
Hozzávalók:
3 kg befőzni való uborka (nem kígyó- vagy salátauborka!),
4 nagyobb hagyma,
4 zöldpaprika (1-2 feferónpaprika is mehet bele, ha szeretjük az erőset),
4 evőkanál vegeta,
15 dkg cukor (20 dkg, ha édesebben szeretitek),
végül 4 dl ecet (3 dl, ha nem szeretitek annyira savanyúan).
Elkészítés:
Uborkareszelőn karikára vágjuk az összes hozzávalót, majd összekeverjük, hogy levet engedjen. Ezután hozzáöntjük az ecetet (8-10 százalékos) és hagyjuk 5-6 órán át állni. Ezt követően az üvegekbe rakjuk, elosztjuk rajtuk a levet, amit engedett, és dunsztoljuk 80 fokon 15-20 percig, mint a savanyú uborkát.
Dunsztolásról: Hideg vízben indítom, és hőmérővel ellenőrzöm a hőmérsékletet (amit az üvegek közé lehet helyezni). Ha eléri a 80 fokot, leteszem a tűzhelyről és onnantól számítok 15 percet. Az első üveg kivételekor a forró vizet cserélem hidegre, sosem teszem az üvegeket forró vízbe. Sem Na-benzoátra, sem befőzőporra nincs szükség! 6 kilóból kb. tizenöt üveg készül el. Kígyóuborkából nem készül jó uborkasaláta!
Recept: Futó Mária