HasznosHírekOtthon

Egy csipetnyi titok a fák életerős növekedéséhez: Erre figyelj a trágyázáskor!

Ha egészséges és erőteljesebb növekedésű fákat szeretnénk a kertünkben, a trágyázás nem maradhat el. Azonban fontos, hogy a műtrágyázás ne károsítsa, hanem valóban segítséget jelentsen a növények számára. Ez az átfogó útmutató bemutatja, hogyan tudjuk a legoptimálisabban elvégezni a fák műtrágyázását.

1. Ismerd meg a gyökérrendszerét

A fák trágyázása előtt alapjában fontos tisztában lenni a gyökérrendszer működésével. A tápanyagokat felszívó gyökerek többsége a törzs aljtól kifelé, a fa lombkoronájának alatt helyezkedik el, ahol elsősorban a tápanyagfelvétel a feladatuk.

2. Értékeljük fel a trágyázás szükségességét

Egy talajvizsgálattal pontosan meghatározható, milyen tápanyagok hiányoznak a fától, ezzel garantáltan a szükségleteinek megfelelő műtrágyát választhatunk ki. Rajta kívül érdemes figyelni olyan tünetekre, mint a levelek elszíneződése, a lassú növekedés vagy a korai levélhullás.

3. Válasszuk ki a megfelelő műtrágyát

A lassú felszabadulású, szemcsés műtrágya a legoptimálisabb választás, hiszen a talajvizsgálat eredményei alapján meghatározott feltételeknek megfelel. Általában az N-P-K (nitrogén, foszfor, kálium) értékek kiegyensúlyozott aránya a leghatékonyabb, hacsak nem ad más utasítást a talajvizsgálat eredménye.

4. A megfelelő trágyázási technika alkalmazása

A műtrágya kijuttatásának legjobb helye a fa lombkorona alatti terület, ahol a gyökérszőrök nagyobb aktivitással dolgoznak. Kerülni kell a trágyázását a fa törzs közvetlen közelében.

A műtrágyaszemcsék egyenletes eloszlása fontos szempont a gyökérzónán belül. Ahhoz, hogy a tápanyag mélyebben bejusson a talajba, ajánlott sekély, 4-6 hüvelyk mély kutakat létrehozni a csepegtetővezeték körül.

A műtrágya bevitelének utolsó lépése a terület alapos öntözése, ami segíti a tápanyagok talajba való bejutását, ahol a gyökerek felszívhatják őket. Fontos odafigyelni, hogy a víz ne gyűljön össze a fatörzs közelében.

Ezeket láttad már?

Szia, Mazsola vagyok a bikuci.hu honlap tulajdonosa. Az oldalamon vicces képeket, mémeket, vicceket, humoros videókat és érdekes cikkeket találsz a világról. Célom, hogy szórakoztassam honlapom látogatóit és egy kis nevetést hozzak az életükbe. Gyere és…

EZ MÉG ÉRDEKELHET