A hús kiolvasztása sokunknak csak egy rutinszerű feladat, amit még alig gondolkodás nélkül is elvégzünk. Pedig a konyhában keletkező balesetek egy része éppen a hús nem megfelelő kiolvasztása miatt következik be. Ezen baktériumok már 4 Celsius fok feletti hőmérsékleten megtelepednek a hús külső rétegén és néhány óra alatt elkezdenek szaporodni. Éppen ezért nagyon fontos, hogy a fagyos hús kiolvasztásakor minden részletre odafigyeljünk.
Amit a baktériumok igazán kedvelnek, az a 4-60 Celsius fok közötti hőmérséklet. Ilyenkor elszaporodnak, és ezzel növelik az esélyét annak, hogy betegséget okozzanak. Megfontoslás, hogy a kiolvasztott húst tűzön át sütni még nem jelent teljes biztonságot a baktériumokkal szemben: egyesek, mint például a Staphylococcus, ellenállnak a magas hőmérsékletnek, és még toxikusabbak lehetnek.
Hús kiolvasztásának megfelelő módját nem olyan egyszerű megtalálni. Igazából csak három technikát ismerünk, amivel biztonságosan kiolvaszthatjuk a húst.
1. A hűtőben való kiolvasztás
A legbiztonságosabb, bár leglassabb módszer a hűtőben való kiolvasztás. Számoljunk be azt is, hogy négyszeres csirkemell esetén vagy 2 kg marhahús esetén ez egy teljes napig is eltarthat. Mindig a hús alá tegyünk tálkát, mert olvadás közben levet enged. A csirkét és a darált húst kiolvasztás után 3 napig tárolhatjuk a hűtőben, a marhahúst és a sertéshúst pedig maximum 5 napig.
2. Kiolvasztás víz segítségével
A húsot vízben kiolvasztani gyorsabb, mint a hűtőben. Tegyünk egy légmentesen lezáható zacskóba a húst, hogy megakadályozzuk a baktériumok megjelenését, és a hús ne szívja magába a vizet. Egy mély tálba öntsünk hideg vizet, és óvatosan helyezzük bele a húst. A vizet kb. 30 percenként cseréljük le. 0,4 kg húst már kevesebb mint egy óra alatt kiolvaszthatunk így, míg egy 1,5-2 kg-os húsnál kb. 3 órára lesz szükség. A kiolvasztás után a húst azonnal főzzük meg, hogy a baktériumoknak ne legyen idejük megnőni.
3. A mikrohullámú sütőben való kiolvasztás
Ez a leggyorsabb módszer, de van néhány hátránya is. A legnagyobb probléma, hogy a húst akaratlanul is megfőzhetjük kicsit a kiolvasztás során, ami rontja az ízét. Ezért mindig használjuk a sütő kiolvasztó funkcióját. Mikrohullámú sütőben való kiolvasztás után a húst azonnal kezdjük el főzni!
HOZZÁSZÓLÁSOK
Mária Irzikovszki mondja:
Helló ..Én minden esetben a fagyott húst .miután estek kivettem a hütőből sóval behintem ..ráteszem a foliát és visszateszem a hütő aljapolcra…reggelre szépen felolvad és a só is átjárja …szalvettával letörlöm és előkészítem ……
HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ Mégsem szólok hozzá
Kérjük, ossza meg a saját véleményét, tapasztalatait!
Kérjük, adja meg a nevét és az e-mail címét.