A sajt szerepe az étkezés során gyakran csupán mellékes, legtöbbször szendvicseken vagy aperitifek formájában használjuk. Azonban sajt használata a főzés során igazán ízletes és krémes állagú ételeket eredményezhet. A következőkben bemutatunk néhány tippet a sajtos ételek elkészítésének könnyítésére és hatékonyabbá tételére!
1. Ha a sajtot reszelni szeretnénk főzés előtt, tegyük ezt hidegen, mert hideg sajt könnyebben használható reszelővel, késsel vagy aprítógéppel. A puha sajtokat egyszerűen csak törjük bele az ételbe.
2. Ha egy új, különleges sajtfajtát választunk, amit még korábban nem használtunk, természetesen kiderülhet a kérdés, hogy a kérgét eltávolítsuk-e vagy sem. Ezt a sajtfajtától függően döntsük el. Azonban, ha a sajt külső kérgének erős az íze, akkor nem ajánlott azt az ételbe tenni. A viaszos vagy nem ehető anyagból készült kérgű sajtok kérgét természetesen soha ne tegyük az ételbe.
3. Ha a sajtot egyszerűen csak el akarjuk olvasztani az ételben, például a tetejére szórva egy tányér friss tésztát, forró zöldséget, meleg salátát, levest, azt közvetlenül szervírozás előtt tegyük, ellenkező esetben az étel aljára süllyedhet vagy megkeményedhet az étel tetején.
4. A sajtokat nem csak meleg ételeknél használjuk fel. Hideg tésztákkal vagy salátákkal együtt a sajtok éppen olyan jól működnek, mint a meleg ételekkel. A friss sajtok tökéletesek ehhez.
5. A sajtos szószokhoz adjunk hozzá néhány csepp citromlevet vagy egy kis citromhét a tökéletes ízért. A citromon túl a narancs és a lime is remekül működik. A sajtfajtától függően válasszunk közülük.
6. Néhány sajtfajta, mint például a mozzarella, a ricotta vagy a feta, nem olvad el, hiába melegítjük hosszú ideig. Azok a sajtfajták, amelyek elolvadhatnak, nem olvadnak egyenlően. Ki kell tapasztalni, hogy a hő hatására melyik sajtfajta milyen állagúvá válik.
Kommentek
Kommentelje a cikkünkben adott tanácsokat, és ossza meg a saját sajttal kapcsolatos tippjeit és trükkjeit. Írja be az észrevételeit és ne felejtsen el név és e-mail címet megadni a következő hozzászóláshoz.
A böngészőben megjegyezheti a nevét és az e-mail címét a következő hozzászóláshoz.
A hozzászólás befejezéséhez nyomja meg az űrlap elküldésére szolgáló gombot.
Ezeket láttad már?
- A nagyimtól tanultam a családi receptet: Mióta ezzel öntözöm a növényeimet, minden szomszéd irigykedve jön át
- Egész télen nem kell gyömbért vennem, mert minden nyáron így termesztek magamnak végtelen mennyiségűt!
- Milyen praktikus! Már régóta alufóliát használok, de ez a nyolc tipp még nekem is új volt