Sok vallás a sertéshús tisztátalansága miatt tiltja ennek a húsnak az elfogyasztását. Amikor a disznóra gondolunk, elsősorban nem a tisztaság és a higiénia jut eszünkbe. De mi a helyzet a húsának minőségével, és mit jelent ez nekünk, mint fogyasztóknak?
A vallási megfontolásokon túl a tudomány felhívja a figyelmet a sertéshús fogyasztásának veszélyeire. Elsősorban azért, mert ezek az állatok gyakorlatilag bármit elfogyasztanak, ideértve például más állatok ürülékét is. Annak, hogy mindent elfogyasztanak, csak egy a következménye, a még nagyobb probléma, hogy nem tudják megemészteni ezeket rendesen, így a méreganyagoktól sem tudnak megszabadulni. Mindez oda vezet, hogy szerveikben, szöveteikben számos veszélyes mikroorganizmus, baktérium, vírus maradhat aktív. Ha tehát úgy döntünk, hogy sertéshúst fogyasztunk, érdemes megfontolnunk, hogy az állatban esetlegesen jelenlévő összes toxikus anyagot is elfogyasztjuk. Mindent összevetve azt mondhatjuk, hogy a sertéshús jelenti a legnagyobb veszélyt egészségünkre az összes emberi fogyasztásra alkalmas húsfajta közül.
A sertéshúsban rengeteg kórokozó és parazita tenyészhet, ezért különösen fontos, hogy megbízható forrásból vásároljuk, és a húst alaposan hőkezeljük a fogyasztás előtt. Javasolt az ételhőmérő használata is, hogy biztosra menjünk. A sima sertéshúst legalább 145 fokon, a darált sertéshúst pedig 160 fokon főzzük vagy süssük. Nyers sertéshúst soha ne tároljunk együtt más élelmiszerekkel! Miután hozzáértünk, alaposan mossunk kezet.
A helyes tárolással és előkészítéssel a sertéshúst biztonságosan fogyaszthatjuk.
HOZZÁSZÓLÁSOK
Írjon hozzászólást az írásunkról, és ossza meg véleményét másokkal. Mi is kíváncsiak vagyunk az álláspontjára! A hozzászólás beküldése előtt győződjön meg róla, hogy helyesen adta meg nevét és e-mail címét. A következő hozzászólása beküldésekor a rendszer automatikusan felismeri és eltárolja ezeket az adatokat.
Véleményemet a cikkhez hozzáadom
Írja be véleményét!
Írja be ide nevét
Írja be e-mail címét
Ha szeretne a következő alkalommal is hozzászólni, kérjük, jelölje be ezt a lehetőséget, és a rendszer megjegyzi a nevét és az e-mail címét.
Ezeket láttad már?
- A nagyimtól tanultam a családi receptet: Mióta ezzel öntözöm a növényeimet, minden szomszéd irigykedve jön át
- Milyen praktikus! Már régóta alufóliát használok, de ez a nyolc tipp még nekem is új volt
- Egész télen nem kell gyömbért vennem, mert minden nyáron így termesztek magamnak végtelen mennyiségűt!