A sütőpor egy gyakran felhasznált kémiai térfogatnövelő anyag, melynek célja a tészta állagának könnyebbé, lágyabbá és magasabbá tétele sütemények sütése közben. Ez az apró fehér por elengedhetetlen eszköz a kulcstartóknak, akik rendszeresen készítenek ízletes süteményeket. Nézzük meg, milyen hasznos információkat tudunk a sütőporról!
Használata
Fontos, hogy nagyon pontosan mérjük ki a süteményekhez a sütőport! Ha túl sokat használsz belőle, egyrészt kellemetlen ízt adhat a süteménynek, másrészt a tésztát nehezebbé teszi, ami pont az ellenkezője annak, amit el szeretnénk érni. Általánosságban 1 teáskanál sütőport szükséges 1 bögre liszthez. Azoknál a süteményeknél, amelyek savas hozzávalókat (például citromlevet) tartalmaznak, a sütőpor ereje megnő, így kevesebb mennyiséget kell belőle felhasználni. Kis tipp: a sütőport mindig a száraz hozzávalók közé szitáld be, hogy jobban eloszlatható legyen. Fontos továbbá, hogy a sütőpor csak szobahőmérsékleten hatékony, ezért mindig ügyelj rá, hogy a többi hozzávaló, amivel összekevered, ugyanúgy szobahőmérsékletű legyen.
Tárolása
A sütőport mindig száraz, hűvös helyen tárold, lezárható edényben, hogy a nedvesség és a levegő páratartalma ne befolyásolja működését. Mind a nedvesség, mind a hőség csökkenti a hatékonyságát. Ha szeretnéd tesztelni, hogy még használható-e, tegyél egy teáskanál sütőport egy kis tál forró vízbe. Ha habzik, akkor még megfelelően működik, és felhasználható a sütéshez!
Hozzászólások
Írj hozzászólást!
Szívesen olvasnánk a véleményed! Kérjük, a hozzászóláshoz add meg a neved, és az e-mail címed (az e-mail címet nem tesszük közzé).
Jegyzésem: Amennyiben újra szeretnél hozzászólni, kérlek, engedélyezd, hogy a böngésződ megjegyezze a neved, és e-mail címed.