Minden séf tudja, hogy a professzionális szakma elsajátítása évekig tartó folyamat és hihetetlen önfegyelmet igényel. Azonban, ha te csak az otthoni konyhában kísérletezel, ismerhetsz még új tippeket és trükköket, amelyekkel fokozatosan fejlesztheted a konyhai képességeidet. Egyes dolgok azonban minden szakács számára alapvetőek legyen szó profiról vagy amatőrről, hogy a legfinomabb ételek kerülhessenek az asztalra.
Éles kések – a konyhai műveletek alapjai
A konyhában a kés az egyik legfontosabb eszközünk. Ha nem tartjuk megfelelő állapotban, és nem élezzük rendszeresen, a főzés inkább lesz terhelés, mint élvezet. Az éles késekkel gyorsabban és biztonságosabban dolgozhatunk, így ajánlott őket minden használat előtt megélezni.
Ne tedd a késeket mosogatógépbe!
A legtöbb konyhai eszköz gond nélkül tisztítható mosogatógépben, ám a késeknél ez nem ajánlott. Ezeket mindig kézzel mosd el és azonnal csöpögtess szárazra, hogy megelőzhető legyen a penész kialakulása.
Fűszerezés és kóstolás – a főzés két alapja
Fontos, hogy ne csak a főzés végén kóstoljuk meg az ételt. Kóstolj, fűszerezz, majd ismét kóstolj és ha szükséges, újra fűszerezz. Különös figyelmet kell fordítani a sóra – ha csak a főzés végén adod hozzá, az ízek nem keverednek megfelelően.
Tiszta munkafelület – a konyhában a rend a fő
Minden főzés közben használt eszközt és fűszert rögtön pakolj el! Ha valami kilöttyent a konyhapultra, rögtön töröld fel! Így mindig tiszta és rendezett lesz a konyhád, és könnyedén tudsz dolgozni benne.
Fűszerválasztás – legyenek bátrak a kombinációid!
A fűszerek kóstolása nélkül könnyen mellélőhetsz. Ha megszájba veszed őket, könnyebben el tudod dönteni, hogy melyik ételhez mennyire illik vagy mennyit használj belőle.
A megfelelő vágódeszka – az ételkészítés óriása
A vágódeszkáknál az egyik legfontosabb szempont a méret. Egy kis méretű deszkán nem tudsz kényelmesen dolgozni, az ételek könnyen lepotyoghatnak róla. A saját tapasztalatod is azt fogja bizonyítani, hogy egy nagyméretű vágódeszka sokkal praktikusabb és kényelmesebb.
HOZZÁSZÓLÁSOK
HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ Mégsem szólok hozzá
Kérlek, oszd meg velünk a véleményed!
Jegyezd meg a nevemet és e-mail címemet a következő alkalommal, ha hozzászólást szeretnék fűzni ehhez a cikkhez.