Hasznos

A kagylók készítésének művészete

Egy jól elkészített kagylóétel igazi kulináris élmény lehet. A fekete kagyló előkészítése és tisztítása sokak számára kihívást jelenthet, de ha megismerjük az alapvető lépéseket, könnyedén mesterré válhatunk ebben a folyamatban. Már csak friss fűszernövényekre és egy tésztára, vagy egy ízletes paellára van szükségünk, és máris élvezhetjük a tenger gyümölcseit. De hogyan tisztítsuk meg és főzzük meg megfelelően a kagylót?

Megbízható kagylók felismerése

A kagylók fogyasztásának egyik legfontosabb szabálya, hogy csak friss, életben lévő példányok kerülhetnek a tányérunkra. A romlott kagylók súlyos gyomorproblémákat okozhatnak, ezért mindig ellenőrizzük le azokat főzés előtt. A hegymásnak ütögatés egy bevált módszer: ha a kagyló becsukja a héját, ez azt jelenti, hogy él. Azonban ha nem reagál, jobb ha inkább megválunk tőle.

Megtisztítás lépései

A kagylókat a tisztítás elején érdemes hűtőben tartani, egy nedves konyharuhával letakarva, így megtartják frissességüket. A kagylókat nedves konyharuhával dörzsölve távolítsuk el a bajszukat, ami valójában vékony szálak, amikkel a kagyló a kövekhez kapaszkodik. Ha nem sikerül minden szálat eltávolítani, az nem probléma, mert ezek nem károsak az egészségre. Ezt követően dörzsöljük át őket ismét, most egy kefével, hogy eltávolítsuk a hínárt és a homokot a héjakról. Végül öblítsük át többször hideg vízzel és szűrjük le.

A tisztítás végén áztassuk a kagylókat 20-30 percig hideg vízben, amibe adunk egy teáskanál durva szemcséjű tengeri sót, ez ugyanis segít eltávolítani a maradék szennyeződéseket is. A kagylók most már készen állnak a főzésre.

Főzés kellős közepén

A kagylókat hagyományosan párolják vagy gőzölnek. Amikor a hő hatására a kagylóhéj kinyílik, már fogyaszthatóvá válnak. Tíz perc alatt általában elkészülnek, ezt követően egy villával közvetlen a héjukból fogyaszthatóak.

Várjuk hozzászólásaidat

Szerző: Kuffer Kriszti

Ne felejtsd el, szeretnél hozzászólni?

Hogy hozzászólhass e csodálatos cikkhez, be kell jelentkezned. Megteheted az alábbiakban, írd meg a gondolataidat, és küldd el nekünk az alábbi űrlapon keresztül.

Örömmel olvasnánk a véleményedet!

Kérjük, írd be neved és e-mail címed, hogy személyesíthessük az élményedet!

Nem tudunk válaszolni, ha hibás e-mail címet adsz meg. Kérjük, győződj meg róla, hogy helyesen írtad-e be!

Kérünk, számítsd hozzá a nevedet és e-mail címedet a böngésződ adatbázisához, hogy a jövőben könnyebben tudj hozzászólni a cikkekhez.

Ezeket láttad már?

[social-share total_counter_pos="leftbig"]
Szia, Mazsola vagyok a bikuci.hu honlap tulajdonosa. Az oldalamon vicces képeket, mémeket, vicceket, humoros videókat és érdekes cikkeket találsz a világról. Célom, hogy szórakoztassam honlapom látogatóit és egy kis nevetést hozzak az életükbe. Gyere és…

EZ MÉG ÉRDEKELHET