Számtalan ízadó közül válogathatunk, de a konyhapult kapacitása korlátozott. Ilyenkor felmerül a kérdés, hogy melyek az igazi, a legtöbb receptben kiemelt szerephez jutó alapfűszerek. Ebben nyújt segítséget az alábbi lista.
Só és bors: Az ízek mágusai
A só és a bors mindennapi társai a főzésnek. Ha az ízekben valami hiányzik, a só és bors párosra kell gondolni. A só szinte minden ételhez elengedhetetlen, sütéshez és főzéshez egyaránt. Még a szánkban is vannak sóérzékelő receptorok, ami tudományosan bizonyított. A bors pedig a só mellett nem csupán kitűnő ízadó, hanem elősegíti a gyomorsav termelődését, támogatva ezzel az emésztést.
Fahéj, szerecsendió, fokhagyma, paprika, kömény: Az izgalmas ízutazás ízesítői
A fahéj csokoládéhoz, kávéhoz, csirkeételekhez ad különleges jegyeket. A szerecsendió pedig minden tej alapú ételt feldobja. A fokhagyma a világ minden konyhájában szerepel, a magyar ételkészítésnél pedig különösen kiemelkedő szerepe van. Minden paprikafajtának ott a helye a polcon, legyen az édes vagy csípős. A kömény földes, karakteres ízekkel bolondítja meg az ételeket, különösen népszerű a latin-amerikai, dél-ázsiai és észak-afrikai konyhákban.
Oregánó, kakukkfű, rozmaring, babérlevél: Az elbűvölő aroma őrzői
A szakácsok gyakran éppen a friss fűszerek nagyszerűségét hangoztatják. Ez sokszor igaz a mérsékelt éghajlaton termő fűszernövényekre (például petrezselyem, bazsalikom, menta, koriander, kapor), melyek sok vizet tartalmaznak, ezért a szárítás során ízük elveszít. Ezzel szemben a melegebb éghajlaton nő fűszernövények intenzívebb ízképződést tesznek lehetővé, így ezek szárított formában jobban hasznosíthatók.
Az oregánó tökéletes partnere a tésztaételeknek. A kakukkfű karakteres, mentolos íze jól párosítható a burgonyával, halakkal és a levesekkel egyaránt. A rozmaring a grillezett és olasz ételek elengedhetetlen fűszere lett, míg a babérlevél levesek, pörköltek és szószok ízesítésével gazdagít bennünket.
A szárított fűszernövények élettartama igen hosszú, akár 2-3 évig is tárolhatóak megfelelő körülmények között. Ideális, ha őrölt formában, jól zárható üvegben, hűvös, sötét helyen tartjuk őket. Ha inog a meggyőződésünk a fűszer állapotáról, használjuk az orrunkat! Ha továbbra is érezzük a jellegzetesen ígéretes illataikat, bátran használjuk azokat nyugodt szívvel. A fűszerek leginkább csak az ízüket veszíthetik el, de még a szavatossági idő lejárta után sem okoznak problémát.
HOZZÁSZÓLÁSOK
Írja be véleményét, ossza meg tapasztalatait!
Az Ön neve:
Címe:
Eszköze:
Az Ön hozzászólása itt:
Jegyezze meg nevét és e-mail címét a következő hozzászóláshoz!
Küldés
Ezeket láttad már?
- Egész télen nem kell gyömbért vennem, mert minden nyáron így termesztek magamnak végtelen mennyiségűt!
- Milyen praktikus! Már régóta alufóliát használok, de ez a nyolc tipp még nekem is új volt
- A nagyimtól tanultam a családi receptet: Mióta ezzel öntözöm a növényeimet, minden szomszéd irigykedve jön át