Hasznos

A konyha győztese: Megkerülhetetlen alapfűszerek

Számtalan ízadó közül válogathatunk, de a konyhapult kapacitása korlátozott. Ilyenkor felmerül a kérdés, hogy melyek az igazi, a legtöbb receptben kiemelt szerephez jutó alapfűszerek. Ebben nyújt segítséget az alábbi lista.

Só és bors: Az ízek mágusai

A só és a bors mindennapi társai a főzésnek. Ha az ízekben valami hiányzik, a só és bors párosra kell gondolni. A só szinte minden ételhez elengedhetetlen, sütéshez és főzéshez egyaránt. Még a szánkban is vannak sóérzékelő receptorok, ami tudományosan bizonyított. A bors pedig a só mellett nem csupán kitűnő ízadó, hanem elősegíti a gyomorsav termelődését, támogatva ezzel az emésztést.

Fahéj, szerecsendió, fokhagyma, paprika, kömény: Az izgalmas ízutazás ízesítői

A fahéj csokoládéhoz, kávéhoz, csirkeételekhez ad különleges jegyeket. A szerecsendió pedig minden tej alapú ételt feldobja. A fokhagyma a világ minden konyhájában szerepel, a magyar ételkészítésnél pedig különösen kiemelkedő szerepe van. Minden paprikafajtának ott a helye a polcon, legyen az édes vagy csípős. A kömény földes, karakteres ízekkel bolondítja meg az ételeket, különösen népszerű a latin-amerikai, dél-ázsiai és észak-afrikai konyhákban.

Oregánó, kakukkfű, rozmaring, babérlevél: Az elbűvölő aroma őrzői

A szakácsok gyakran éppen a friss fűszerek nagyszerűségét hangoztatják. Ez sokszor igaz a mérsékelt éghajlaton termő fűszernövényekre (például petrezselyem, bazsalikom, menta, koriander, kapor), melyek sok vizet tartalmaznak, ezért a szárítás során ízük elveszít. Ezzel szemben a melegebb éghajlaton nő fűszernövények intenzívebb ízképződést tesznek lehetővé, így ezek szárított formában jobban hasznosíthatók.

Az oregánó tökéletes partnere a tésztaételeknek. A kakukkfű karakteres, mentolos íze jól párosítható a burgonyával, halakkal és a levesekkel egyaránt. A rozmaring a grillezett és olasz ételek elengedhetetlen fűszere lett, míg a babérlevél levesek, pörköltek és szószok ízesítésével gazdagít bennünket.

A szárított fűszernövények élettartama igen hosszú, akár 2-3 évig is tárolhatóak megfelelő körülmények között. Ideális, ha őrölt formában, jól zárható üvegben, hűvös, sötét helyen tartjuk őket. Ha inog a meggyőződésünk a fűszer állapotáról, használjuk az orrunkat! Ha továbbra is érezzük a jellegzetesen ígéretes illataikat, bátran használjuk azokat nyugodt szívvel. A fűszerek leginkább csak az ízüket veszíthetik el, de még a szavatossági idő lejárta után sem okoznak problémát.

HOZZÁSZÓLÁSOK

Írja be véleményét, ossza meg tapasztalatait!

Az Ön neve:

Címe:

Eszköze:

Az Ön hozzászólása itt:

Jegyezze meg nevét és e-mail címét a következő hozzászóláshoz!

Küldés

Ezeket láttad már?

[social-share total_counter_pos="leftbig"]
Szia, Mazsola vagyok a bikuci.hu honlap tulajdonosa. Az oldalamon vicces képeket, mémeket, vicceket, humoros videókat és érdekes cikkeket találsz a világról. Célom, hogy szórakoztassam honlapom látogatóit és egy kis nevetést hozzak az életükbe. Gyere és…

EZ MÉG ÉRDEKELHET