Az elmúlt disznóvágás után a napot a töpörtyű készítéssel színesítettük, melynek eredményeként sok kiló friss töpörtyű és jelentős mennyiségű zsír keletkezett. Ez a recept szemlélteti a házi töpörtyű elkészítési folyamatát, ahogyan azt a disznóvágáskor szokás csinálni.
A töpörtyűk jó gyakorlata
A friss húsörleményekről lefejtett zsírszalonnát a hentes általában 10 centiméteres csíkokra vágja. A segítők így minden tányérjukra kerül egy-egy csík, majd hegyes kései a bőrt eltávolítják róla, és a szalonnát 2×2 cm-es kockákra aprítják.
Ahogy ez megvan, a zsírszalonnán kívül a felsőbb rétegekből is kockákra vágják a hájat, ezeket viszont nagyobb darabokban, mert ezek jobban összesülnek.
A fatüzelésű üstben szokás egy pohár vizet felönteni, ami alá teszik a feldarabolt zsírszalonnát. Egy hosszú és nagy fakanállal körön-körön kevergetik azt, hogy ne égjen oda. Rövid idő alatt szabadul fel a zsír annyira, hogy már nem igényel olyan hosszas kevergetést, és nem is szokott leégni.
A szalonna töpörtyűvé alakításának félidejében hozzáadják a előkészített hájat is. Onnantól néha megkevergetve kitartanak mellette, míg mi töpörtyűk vajbarna lesznek. Amint elérték ezt az állapotot, közösen leemeljük az üstöt, majd a töpörtyűket leszűrjük. Kicsit odanyomkodom a szűrőbe, majd tepsire, vagy ládába öntöm. A kiengedett zsírt egy zsírosbödönben gyűjtöm össze a szűrőn át, majd hagyom megszilárdulni másnap reggelig.
Egy 200 kg-os sertésből körülbelül 5-6 kg töpörtyű és nagyjából 35 liter zsír szokott kijönni.