EgészségHírek

A WHO figyelmeztet – Ohajozandó hatások érintik Magyarországot

Évről évre egyre több haláleset köthető az állandóan növekvő hőmérsékleti rekordokhoz és a folyamatosan tomboló nyári hőhullámokhoz Európában.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) friss jelentése alapján kontinensünkön évente átlagosan 176 ezer ember életét követeli a kánikula. Az utóbbi 20 évben 30%-kal emelkedett a hőség miatti halálesetek száma. Becslések szerint 2000 és 2019 között világszerte évente 489 ezer halálesetet jegyeztek fel, amelyek a hőséggel állhatnak kapcsolatban.

Ebből átlagosan 176 ezren Európában veszítették életüket. A kutatásban részt vevő szinte minden országban növekedés figyelhető meg a hőség okozta elhalálozások tekintetében, ám a hat WHO-régió közül Európa melegszik a leggyorsabban, kétszer olyan tempóban, mint a globális átlag – adta hírül Hans Kluge, a WHO regionális igazgatója Koppenhágában.

A WHO jelentése szerint a szélsőségesen magas hőmérsékletek a krónikus betegségek gyakoriságának növekedéséhez vezetnek, valamint a szervezetet erőteljesen megterhelő hőstressz szintén jellemzőbbé válik. A hőstressz abban az esetben lép fel, ha a testünk nem képes a hőmérsékletünket 36-37 Celsius-fok között szabályozni.

A szervezet felhívta a figyelmet arra, hogy a következő években hirtelen megugrik az extreme hőhullámok halálos áldozatainak száma.

Az ENSZ főtitkára is figyelmeztet

António Guterres, az ENSZ főtitkára nemrég arról beszélt, hogy a világnak alkalmazkodnia kell a klímaváltozás miatt tartósan megváltozott nyári hőmérséklethez.

Ez alapján szólította fel a kormányokat és a helyi közigazgatási szerveket Hans Kluge, hogy hozzanak létre cselekvési terveket a kánikula ellen. Kiemelte: a megfelelő intézkedésekkel elkerülhetjük az emelkedő hőmérsékletek egészségre gyakorolt negatív következményeit.

“Ha megteremtjük az alkalmazkodáshoz szükséges feltételeket a melegedő régióban, sokkal több életet tudunk megmenteni” – tette hozzá Kluge. A cselekvési tervek részeként olyan védelmi lépéseket javasolt a hőség ellen, mint az épületek hőszigetelése, a zöld területek bővítése és a megfelelő vízellátás biztosítása.

A klímaváltozás következményei már jelenleg is kézzelfoghatóak, és a jövőben valószínűleg még súlyosabbak lesznek. A kormányzatok és közösségek számára elengedhetetlen, hogy időben lépéseket tegyenek a hőség elleni védekezés érdekében.

Az alkalmazkodás és a megfelelő intézkedések bevezetése nélkülözhetetlen ahhoz, hogy csökkenthessük a hőmérséklet növekedése által okozott egészségügyi kockázatokat és megmenthessük az emberi életeket.

Ezeket láttad már?

Szia, Mazsola vagyok a bikuci.hu honlap tulajdonosa. Az oldalamon vicces képeket, mémeket, vicceket, humoros videókat és érdekes cikkeket találsz a világról. Célom, hogy szórakoztassam honlapom látogatóit és egy kis nevetést hozzak az életükbe. Gyere és…

EZ MÉG ÉRDEKELHET