Sztorik

Úttörő lépés a nemek közti egyenlőségért: Egy spanyol…

Alapvető háztartási teendők, mint a főzés, a takarítás vagy a varrás, amire többnyire otthon tanítanak meg minket. De mi a helyzet azokkal, akik soha nem szembesültek hasonló feladatokkal? Tegyük fel, hogy az oktatás rendszerének részét képezi a háztartások vezetése. Hogyan fogadná ezt az iskola diákjai, a szülők, a pedagógusok? Spanyolországban, a Montecastelo iskolában bevezették ezt a modellt. Az intézmény számára kiemelt jelentőségű a nemek közötti egyenlőség létrehozása, és megszabadulni a hagyományos sztereotípiáktól. Foglalkozásuk mottója: “Az egyenlőséget közös munkával valósítjuk meg.”

Házimunkaként hozzárendelt tantárgy

2018-ban a spanyol Vigo városában sikerült bevezetni a háztartások vezetését, mint tananyagot. Az órákon elsősorban a fiúk tanulják meg, hogyan varrhatnak, főzhetnek, és más tevékenységeket is megismertetnek velük, mint például a villany- és vízszerelés, kőműves és ács munkálatok.

A szülők és tanárok együttes oktatása

A tanárok önkéntes alapon tagjai az oktatónak, néhány diák szülője is csatlakozott hozzájuk.

“Egy otthont két ember gondoz”

Gabriel Bravo, az intézmény volt igazgatója, szerint “Nagyon előnyös a diákok számára, hogy megtanítsuk nekik, hogyan kezeljenek háztartási munkálatokat. Ha saját családot alapítanak, már kezdettől fogva képesek lesznek részt venni a háztartási munkákban, mivel megértik, hogy az otthon gondozása nem csak egy ember feladata legyen, legyen szó mosásról, takarításról vagy vasalásról. Ez bátorítja őket, hogy önállóbban gondoskodjanak magukról otthon.”

Empátia a nemek közötti egyenlőség érdekében

Az ötlet akkor vetődött fel, amikor az iskola vezetősége azt gondolta, hogyan taníthatnának a nemek közti egyenlőségre. Ezt követően bejelentették a kezdeményezést a szülők és diákok számára. Nem volt a szülők részéről ellenvetés, de a diákok nem örültek a vasalás és varrás tanulásának.

A sztereotípiák leszámolása

Amint az órák elkezdődtek, a diákok elképzelései is megváltoztak. Ráébredtek, hogy ezek egyszerű feladatok, amelyeket a nők és a férfiak is képesek elvégezni.

Életre szóló tanulás, amit soha nem felejtenek el

“Sokaknak ez volt az első alkalom, hogy a kezükbe fogták a vasalót. Mindenki nagyon élvezte, nekünk is meglepő volt. A szülők nagyon boldogok” – mondta Bravo.

Ezeket láttad már?

Szia, Mazsola vagyok a bikuci.hu honlap tulajdonosa. Az oldalamon vicces képeket, mémeket, vicceket, humoros videókat és érdekes cikkeket találsz a világról. Célom, hogy szórakoztassam honlapom látogatóit és egy kis nevetést hozzak az életükbe. Gyere és…

EZ MÉG ÉRDEKELHET