Sztorik

Közönséges házimunkák elvégzésével meghosszabbítható az életünk?

Gyermekkorban aligha talált volna olyan tevékenységet, amelyet jobban utált volna, mint a mosogatást vagy a szobatakarítást. Ez természetes, hiszen a hétköznapi házimunka nem számít túl szórakoztató tevékenységnek. Miközben gyerekként különféle trükkökkel igyekezve kerülgethette ezeket a feladatokat, felnőttkorban már elkerülhetetlenül szembesülnünk kell velük. Azonban ebből az élményből a maga javára is fordíthat, hiszen a házimunkák elvégzésével akár az életét is meghosszabbíthatja!

Üdvözlöm a hírt, amire mindannyian vártunk: nem kell naponta kioltani magát az edzőteremben ahhoz, hogy hosszabb ideig éljen! Sokáig úgy hittük, hogy a házimunka nem elegendő az egészségünk fenntartásához, de amerikai tudósok most bebizonyították, hogy ez nem igaz. Még a legegyszerűbb tevékenységek, mint például a ruhák összehajtogatása vagy a sepregetés, hozzájárulhatnak a hosszabb életkori várakozáshoz.

A tanulmányt 6000 nőn végezték, akik mind 63 és 99 év közöttiak voltak. Egy hétig monitorozták a napi fizikai tevékenységüket, majd orvosok három éven át követték az egészségi állapotuk alakulását. Az eredmények szerint azok a nők, akik naponta mintegy 30 percet töltöttek el könnyű fizikai munkával, mint például a ruházat összehajtogatása, 12%-kal kisebb eséllyel haltak meg, mint azok, akik alig mozogtak. Azoknak a nőknek a halálozási aránya volt a legalacsonyabb, akik naponta 30 percig közepes vagy intenzív tempójú házimunkát végeztek. Az ő élettartamuk 39%-kal volt hosszabb. A kutatók szerint ezek az eredmények függetlenek a nők életkorától, testsúlyától és kulturális hátterétől.

Figyelemre méltó felfedezés, hogy az edzésnél jóval alacsonyabb intenzitású mozgásnak is vannak egészségre gyakorolt előnyei. Mint a kutatók mondják, jobb keveset mozogni, mint egyáltalán nem mozogni.

Bár a tanulmány csak idősebb korosztályba tartozó nőkkel foglalkozott, az eredmények közvetlenül is alkalmazhatóak a fiatalabbak számára. Tehát érdemes egy életen át adherálni ehhez a gyakorlathoz!

Bónusz: A mosogatás kiváló stresszoldó eszköz

Sok tanulmány kimutatta, hogy szoros kapcsolat van a stressz és a korai elhalálozás között. Ezért egy további indok arra, hogy rendszeresen végezzen házimunkát. Azok a személyek, akik „szívvel-lélekkel” mosogatnak, vagyis odafigyelnek a részletekre, mint a víz hőmérséklete vagy a mosogatószer illata, 25%-kal képesek növelni a lelkesedésüket, míg a stressz szintjüket 27%-kal képesek csökkenteni. Ez nagymértékben hozzájárul az élettartam növeléséhez.

Fontos, hogy koncentrálj a folyamatokra. Azok számára, akik nem figyelnek oda és csak mert muszáj mosogatnak, a házimunka nem tartogat egészségügyi előnyöket.

Ezeket láttad már?

Szia, Mazsola vagyok a bikuci.hu honlap tulajdonosa. Az oldalamon vicces képeket, mémeket, vicceket, humoros videókat és érdekes cikkeket találsz a világról. Célom, hogy szórakoztassam honlapom látogatóit és egy kis nevetést hozzak az életükbe. Gyere és…

EZ MÉG ÉRDEKELHET