Sztorik

A forradalmian környezetbarát váltás: ehető vizestasakok a londoni maratonon

Tömegrendezvények, mint a koncertek, maratonok és egyéb sportesemények sajnos jelentős műanyag hulladéktermelők. A környezettudatosság trendjének növekedésével azonban egyre több cég fordul innovatív megoldások felé, hogy minimalizálja a keletkezett hulladék mennyiségét, miközben hatalmas tömegeknek biztosít ételt és italt. A londoni maraton esetében egy olyan forradalmi módszert alkalmaztak, ahol a műanyag palackokat és poharakat ehető, hínárból készült tasakokkal váltották fel.

A sportesemények által rendezett műanyag-rombolás

A műanyag hulladéktermelés hatalmas mértékű: a műanyag mindössze 60 éves megléte alatt sikerült 8,3 milliárd tonna műanyag terméket előállítani, amelyeknek nagy része a hulladéklerakóban végezte. A zenei és sportesemények, ahova több ezer ember látogat el, a legnagyobb fogyasztói az egyszer használatos műanyag tárgyaknak, és gyakran nem gondoskodnak a megfelelő újrahasznosításról. Példaként a 2009-es londoni maraton utáni utcai kép mutatja a probléma súlyosságát. A rendezvényen évente mintegy 900 000 műanyag palackot használtak fel a résztvevők és a nézők vízellátására. Szerencsére a változás szélén állunk.

Ehető vizestasakok a londoni maratonon: 200 000 műanyag palack helyettesítése

2019-ben a londoni maraton vezetősége összefogott a Skipping Rock Lab Ltd-vel, az ehető, hínárból készült Ooho tasakok gyártójával. Az Ooho tasakok 100% -ban környezetbarátok és ha nem is fogyasztjuk el őket, 4-6 hét alatt teljes mértékben lebomlanak. Az idei versenyen a szervezők 200 000 műanyag palackot helyettesítettek ezzel a tasakkal, és ígéretet tettek arra, hogy a még mindig kiosztott 700 000 műanyag palackot gondosan összegyűjtik és újrahasznosítják. Az Ooho tasakot előtte már több sporteseményen is kipróbálták.

A tasakok gyártásánál a hínárból kivonják a színt, ízt és szagot, majd ebből készül el a tasakba töltött italok tárolására alkalmas, vékony, de erős hártya. A tasakok lehetőséget adnak arra, hogy az italokat közvetlenül a felhasználás előtt csomagolják, így a versenyzők friss italokat kaphatnak 100%-ban környezetbarát csomagolásban. A tasakot meg lehet enni, de természetben is eldobható, mivel gyorsan biológiailag lebomlik, és nem árt a környezetnek.

A futók, a rendezvényen részt vevők és a tasakokról hallottak egyöntetűen dicsérik az Ooho tasakot. A futók megjegyezték, hogy verseny közben sokkal kényelmesebb volt a tasakból inni a hagyományos palackok vagy poharak helyett. A londoni maraton után több város és ország is felvetted a kapcsolatot a vállalattal, hogy közreműködjenek a maratonok szervezésében. A tasak design-ja is elnyerte a tetszést, és egyre több ember szeretné megismerni, milyen italt fogyasztani a hínárból készült csomagolásból.

A tengeri hínárból készült tasak: hatalmas előrelépés a műanyag alternatívák terén

Az ehető tasakokat nem csak vízhez, hanem számos más folyadékhoz is használhatjuk, például gyümölcslevekhez, koktélokhoz vagy akár szószokhoz. A hínárból, amiből a tasakokat készítik, naponta akár 1 métert is nőhet, így ez a bolygónk egyik legjobb megújuló forrása, és számos más termékhez kitűnő alapanyag lehet.

A Skipping Rock Lab Ltd. száraz termékek és porok tárolására alkalmas hővel lezárható fóliák és gyümölcsök és zöldségek csomagolására alkalmas hálók gyártását tervezi a jövőben. Bár a műanyagszennyezés problémája hatalmas, az ilyen környezetbarát megoldások reményt adnak arra, hogy a következő generációk már egy tisztább bolygón élhetnek.

Ezeket láttad már?

Szia, Mazsola vagyok a bikuci.hu honlap tulajdonosa. Az oldalamon vicces képeket, mémeket, vicceket, humoros videókat és érdekes cikkeket találsz a világról. Célom, hogy szórakoztassam honlapom látogatóit és egy kis nevetést hozzak az életükbe. Gyere és…

EZ MÉG ÉRDEKELHET