Retró

A 80 éve született Cseh Tamásra emlékezveBUDAPESTI RENDŐRFŐKAPITÁNYSÁG III/II…

A 80 éve született Cseh Tamásra emlékezve

BUDAPESTI RENDŐRFŐKAPITÁNYSÁG

III/III-D. Alosztály

SZIGORÚAN TITKOS !

Adta: “Sárosi” fn.tmb.

Vette: Glózik János r.őrgy.

Idő: 1980. május 4.

Hely: Nyilváno s

Tárgy: Gémes János F-dossziés személyről

JELENTÉS

Budapest, 1980. június 12.

Jelentem, hogy 1980. május 16-án a Fővárosi Művelődési Házban megnéztem Cseh Tamás önálló előadói estjét – Frontátvonulás – címen. Cseh Tamás kb. 6 éve szerepel önálló előadóként, kezdetben “protessong”-gal lépett fel, majd egyre inkább a “tiltakozása” társadalmi rendünk bírálása irányába hajlott. Egy kb. 2-3 évvel ezelőtti estjén még csak bírálgatott, énekelt a nehézségekről – jelen előadása már ezen túlnő – támad, változást követel bár programot nem ad hozzá, /hogy mi legyen/ – az utat sem határozza meg. Az általa előadottak igen jól illeszkednek mozgási /baráti/ köréhez. Kapcsolatot tart fenn Dixi-vel, az általa készített nagylemezborítón /hátoldal/ Dixi a sztár a különböző beállításokban.

A dalok szövegét Bereményi Géza írta.

Az előadása külsőségeiben változatlan, ugyanúgy egymaga áll ki a pódiumra, hogy gitározzon és énekeljen, de amíg régebben egyetlen ember vagy emberfajta bemutatására vállalkozott, most a Frontátvonulásban tablót készít – társadalmunk egész keresztmetszetét mutatja be.

Ez már egy több szereplős darab, panoptikumot állít, nem a nehézségekre és azok megoldására építő módon hívja fel a figyelmet, hanem egy anarchista szemléletmódból – amelyet a nem történik semmi-re – vezet vissza és onnan élesen támad – gyökeres változást követelve.

A tartalom szerint Ecsédi elveszti Vizi Miklós barátját és őrült módjára keresi. Vizi Miklós eközben téved be a Keleti pályaudvar éttermébe, ahol mindenki szeretne mondani valamit, elénekelni az életét.

Lényegében az derül ki, hogy ez az utóbbi 30 év pályaudvara, ahonnan nem indulnak és nem érkeznek vonatok.

Mindenki önmagát ismétli csak – nincs emberi és történelmi változás.

Az egész pályaudvart egy WC-s néni szülte, egy szimbólum összehasonlítás/ és ezért olyan is.

Mindenki tudja benne a szerepét dizőztől /aki a múlt iránti nosztalgiát valósítja meg/ – a főnökökig /Sas, Karvaly et-ak/ akik a Földön csúszva-mászva az elvesztett barátot kereső Ecsédi kezére lépnek, majd vállveregetve és demagógiával hipnotizálva az eltiprottak – ők felemelkednek /ezt a pantomin eszközökkel fejezi ki/ és jelentik felfelé, hogy minden a legnagyobb rendben.

A darab lényegét /eszmei tartalmát – az ideológiát a befejezése fejezi ki, amikor a két barát meglesi egymást, ott jön ki, hogy ezt az elvenként is keresést számtalanszor lejátszották. Nem akarják újra kezdeni. Itt hív fel a tettre, hogy ne kelljen ismételni.

Az előadás közönsége zömében fiatalokból állt, ők a zenére a szépen és kulturáltan előadott dalokra figyeltek – megítélésem szerint a hátsó /valódi/ mondanivalót nem is értették meg. Ezzel szemben a számában kb. 30 éves korosztály már értette, de meglepő módon a darab végén nem tapsoltak.

/ Ez egy új irányzatnak is, hiszen más hasonló előadások is értek véget – saját közönség előtt is taps nélkül./

Az előadáson az általunk /látókörünkbe tartozó egyének/ nem voltak. A résztvevők ismereteim szerint közönségszervezők által lettek összehozva.

Panner László által megerősítve is tudomásomra jutott, hogy Cseh Tamás és Dixi szoros baráti kapcsolatot tart fent, műsorait szervezi, toborozza a közönséget, ismerteti az előadás- rákerülő darabokat.

“Sárosi” s.k.

Értékelés:

Ellenőrzöttnek tekinthető, megbízható forrásokból származó operatív szemponkból értékes helyi értékű jelentés Gémes János rendőri felügyelet álló F-dossziés személyről és Cseh Tamás nevű kapcsolatáról, aki a jelentésben szereplő hangvételben rendszeresen tart előadásokat Fővárosi Kultur és Művelődési Házakban.

A tmb. többoldalúan ellenőrzött, őszinte, megbízható a feladatának megfelelően jelent. Dekonspirációra utaló körülményeket nem tapasztaltunk.

Feladat:

Folyamatosan kísérje figyelemmel Gémes János mozgását – REF. szabályainak megsértése miatt – magatartását.

Megjegyzés:

Cseh Tamás fenti tevékenységét a BM. III/III-5. 0. ismeri

Intézkedés:

Az osztályunk “B” alosztályát tájékoztatjuk.

Glózik János r. őrgy.

ÁBTL – 3.1.2. – M-42182 /20-22. oldal

#ÁBTL #Cseh_Tamás

Ezeket láttad már?

Szia, Mazsola vagyok a bikuci.hu honlap tulajdonosa. Az oldalamon vicces képeket, mémeket, vicceket, humoros videókat és érdekes cikkeket találsz a világról. Célom, hogy szórakoztassam honlapom látogatóit és egy kis nevetést hozzak az életükbe. Gyere és…

EZ MÉG ÉRDEKELHET