EgészségHírek

Figyelj, ha allergiás vagy – mit érdemes tudnod, hogy elkerüld az egészségí kockázatokat?

Nyári időszakban minden összpontosít az idényzöldségek és gyümölcsök fogyasztásán. Az a nagyszerű, hogy a tanult szokásoktól nem kell megválnunk, de ha allergiás reakcióink vannak, fontos tudnunk, hogy a óvatosság sosem árt.

Vannak bizonyos gyümölcsök és zöldségek, amelyek képesek keresztallergiát indítani a testben.

A keresztallergia csapdája

Tudjuk, hogy manapság számos allergia elleni gyógyszer áll rendelkezésre, amelyek segíthetnek a kellemetlen tünetek enyhítésében az allergia szezonban. Azonban érdemes odafigyelni az étkezésre is.

A keresztallergia csak körülbelül 5-10% -át érinti a lakosságnak, de nem szabad az enyészetre hagyni. Ebben az esetben az történik, hogy a beteg személy két anyagra hasonlóan reagál, mivel a test nem tudja megkülönböztetni őket a kémiai szerkezetük alapján.

A légúti allergiák jellemzően orrfolyással, tüsszentéssel és szemviszketéssel járnak, míg a keresztallergiáknál a szájüregi tünetek, ajakduzzanat, nyelvduzzanat és toroködéma jellemzőek.

A leggyakoribb keresztallergiák

Parlagfű allergia esetén: óvatosan a görögdinnyével, valamint a sárgadinnyével, paradicsommal, uborkával.

Dió-allergia esetén: a búzával, szezámmaggal, mogyoróval, rozssal, mákkal kell vigyázni.

Nyírfapollen allergia esetén: almával, körtével, dióval, mogyoróval, mandulával, cseresznyével, meggyel, barackkal és burgonyával kell óvatosnak lenni.

Fekete üröm allergia esetén: a paradicsom, paprika, répa, burgonya, zeller, dinnye, uborka azok, amelyekre óvatosnak kell lenni.

Vigyázni kell még mire?

Alapvető szabály az allergiás időszakban, hogy csökkentsük vagy kerüljük azokat az élelmiszereket, amelyek magas hisztamin szinttel rendelkeznek, mivel ez alapjában véve megnövekedett az allergiás ilyen időszakban.

Kerülendő ilyenkor: a halak, a sajtok, a paradicsom, a kakaó, a kávé, a csokoládé, az alkohol, az érlelt és fermentált ételek, a mogyoró, a citrusfélék.

Támogassuk a szervezetünket!

Segítsünk a szervezetünknek, hogy könnyebb legyen számára a küzdelem, és így a napjaink is gördülékenyebbek lehetnek. Érdemes sokat fogyasztani C-vitamint és kalciumot, valamint omega-3 zsírsavat, amely csökkenti a testben a gyulladást. A gyógynövények, mint például a csalán, is segíthetnek.

Ezeket láttad már?

[social-share total_counter_pos="leftbig"]
Szia, Mazsola vagyok a bikuci.hu honlap tulajdonosa. Az oldalamon vicces képeket, mémeket, vicceket, humoros videókat és érdekes cikkeket találsz a világról. Célom, hogy szórakoztassam honlapom látogatóit és egy kis nevetést hozzak az életükbe. Gyere és…

EZ MÉG ÉRDEKELHET