Télen, mikor a friss zöldség- és gyümölcskínálat korlátozott, felemelő érzés a konyhaszekrényt mindenféle nyári finomsággal teletölteni. Ebből az okból fordítsunk időt nyáron különböző ízletes savanyúságok eltevésére, mint például a káposzta, amit mindenki szeret. Most mutatunk három lenyűgöző receptet!
1. Téli káposzta-savanyúság
Hozzávalók:
5 kg káposzta
1 kg sárgarépa
1 kg hagyma
1 kg piros paprika
200 gramm só
350 gramm cukor
500 ml olaj
500 ml ecet
Elkészítése:
1.Reszeljük le a hozzávalókat, óvatosan keverjük össze, hogy a zöldségek ne törjenek össze.
2.Hozzáadjuk a sót, az ecetet, a cukrot és az olajat, majd alaposan keverjük el. Ízlés szerint adhatunk hozzá plusz sót.
3. Töltsük az így kapott savanyúságot sterilizált üvegekbe, majd helyezzük hűtőszekrénybe. Hosszú ideig eltartható.
2. Házi káposzta saláta
Hozzávalók:
2 kg káposzta
1 kg uborka
1,5 kg paprika
2,5 kg paradicsom
1 kg hagyma
4 evőkanál durva só
5 evőkanál ecet
1 csésze cukor
700 ml olaj
1 kötés petrezselyem
Elkészítése:
1.Mossuk meg a zöldségeket és vágjuk vékony csíkokra. Keverjük össze egy nagy tálban, majd adjuk hozzá a felaprított petrezselyemzöldet.
2.Keverjük hozzá a sót és az ecetet, majd rakjuk tartósítóüvegekbe, amiket igyekezzünk légmentesen lezárni.
3. Édes káposzta savanyúság
Hozzávalók:
2 kg káposzta
1 uborka
2 sárgarépa
piros paprika
1 liter víz
1 evőkanál só
1 evőkanál ecet
3 evőkanál cukor
Elkészítése:
1.A zöldségeket megmossuk, darabokra vágjuk, majd befőttesüvegekbe helyezzük.
2.A levet egy tálban keverjük össze: a vizet keverjük össze a cukorral, a sóval és az ecettel, majd főzzük össze.
3.Míg a leves meleg, öntsük az üvegekbe.
5.Tálalás előtt adhatunk hozzá némi olajat, és megszórhatjuk borssal.