HírekReceptek

A tökéletes 1 kg-os házi fehérkenyér recept, kézzel dagasztva!

A varázslatos hozzávalók szerepe

A szükséges hozzávalók a következők: 70 dkg finomliszt, 1 csomag (7 g) szárított élesztő, 1 csipet cukor, 3,5-4 dl víz (amennyit a liszt befogad), 2 kk só és 1 ek olaj. Mindezeket egy nagy tálba tesszük össze. A tetejét díszítésként, ízlés szerint, elhagyhatóan megszórhatjuk egy kevés szezámmaggal és tökmaggal.

Titkok a kézzel dagasztásról és a sütésről

A tészta kidagasztását nagyon alaposan végezzük el, kézzel körülbelül 10 percig tart ez. Ezt követően lefedjük és 10 percig hagyjuk pihenni, majd átgyúrjuk. Ezt követően még 20 perc pihenőidőt kap a tészta, majd veknivé formáljuk.

Kenyérformázás után az edénybe helyezzem és újabb 30 percig lefedett állapotban kelesztem.

Ezalatt a sütőt 230 fokra előmelegítjük. A kenyér és az edény tetejét vízzel lepermetezzük, ezzel gőzösen tartva a kenyeret. A magokkal megszórva, lefedve kerül a sütőbe kb. 20 percre. Ezután leveszem a fedőt, a hőfokot 200 fokra mérsékelem és további kb. 35 percig sütöm.

Mikor a kenyér elkészült, rácsra helyezem és újból lepermetezem vízzel. Teljesen kihűlve már szeletelhetjük is a mennyei kenyerünket.

Megjegyzés: egy 7 g-os szárított élesztő mennyisége körülbelül fél kocka friss élesztőnek felel meg.

Ezeket láttad már?

[social-share total_counter_pos="leftbig"]
Szia, Mazsola vagyok a bikuci.hu honlap tulajdonosa. Az oldalamon vicces képeket, mémeket, vicceket, humoros videókat és érdekes cikkeket találsz a világról. Célom, hogy szórakoztassam honlapom látogatóit és egy kis nevetést hozzak az életükbe. Gyere és…

EZ MÉG ÉRDEKELHET