HasznosHírekOtthon

Zsákban ültetett krumpli a szalmakupacban: csodás otthoni termés

Az otthoni krumplitermelőnek nem kell feltétlenül tágas udvarra vagy kertre. Egy nagyobb terasz is elég lehet ehhez a rendkívül egyszerű és praktikus módszerhez. Miért ne termelnénk saját bio zöldséget?

Érdemes saját krumplit termelni

Igenis megéri otthon termelni a krumplit, hiszen ennek során előállíthatjuk egy család számára is szükséges mennyiséget. Ha két-három krumplikeltető tornyot készítünk, a friss, házi termés gazdag ízét élvezhetjük.

Mire lesz szükségünk a krumplitermeléshez?

Alább felsorolom a hozzávalókat: négy vasrúd a kerítés kialakításához, drótháló, fogó, drót a rögzítésért, egy bála szalma, vetőburgonya, komposzt. Ha lehetőségünk van rá, szerezzünk be hagyományos gazdálkodástól bio krumplit, ami jóval egészségesebb. Keressünk fel egy olyan ismerőst, aki már évek óta hagyományos módszerekkel termel krumplit, és kérjünk tőle néhány ültetni való burgonyát.

Krumplitermelés lépésről lépésre:

Először is állítsuk bele a földbe a kerítésnek való vasakat. Ezek egymástól mért távolsága változhat a terület nagyságának függvényében, de pár négyzetméter területet ajánlok hozzá. Ezután tekerjük körbe a dróthálóval az egész területet, a két végét illesszük egymásba, majd hajtsuk össze a fogó segítségével. Ha azt szeretnénk, hogy a kerítés stabilabb legyen, akkor még néhány dróttal rögzíthetjük a hálót az oszlopokhoz.

Ezután a bekerített területet töltsük fel szalmával és alakítsunk ki egy kisebb „fészket” a belsejébe. A kész „fészekbe” azután szórjuk bele a komposztot. Az ültetni való burgonyát vágjuk darabokra egy éles késsel, úgy hogy minden darab legalább négy csíraszemet tartalmazzon. Az ötletgazda, Laurie, június elején ültette a burgonyákat, és július elején már számos hajtás és levél zöldellt rajta.

Amint a lombozat sűrűsödni kezd, megjelennek a virágok is. Júliusban azonban fontos, hogy nagy melegben folyamatosan öntözzük a tőkét. Nyár végére már nekiállhatunk a betakarításnak. Közvetlenül a betakarítás előtt azonban már ne öntözzük meg, így elkerülhetjük, hogy a krumplik sárosak legyenek. Ennek a rendkívül egyszerű módszernek köszönhetően rengeteg krumplink lehet. Érdemes kipróbálni még ebben az évben!

Ezeket láttad már?

Szia, Mazsola vagyok a bikuci.hu honlap tulajdonosa. Az oldalamon vicces képeket, mémeket, vicceket, humoros videókat és érdekes cikkeket találsz a világról. Célom, hogy szórakoztassam honlapom látogatóit és egy kis nevetést hozzak az életükbe. Gyere és…

EZ MÉG ÉRDEKELHET