A kesudió jellegzetes íze és alakja miatt sokan kedveljük, legtöbben snackként fogyasztjuk. A benne található számtalan tápanyag azonban számos módon támogatja szervezetünket. Nemrégiben számos tudományos cikk foglalkozott ezzel az értékes diófélével, most pedig nézzük meg, milyen pozitív hatásai lehetnek, ha napi 4 szem kesudiót fogyasztunk.
9. Az egész test bőre ragyogóbb lesz
A kesudió kiváló forrása a réznek és az antioxidánsoknak, amelyek nélkülözhetetlenek bőrünk számára. Az antioxidánsok csökkentik az öregedés jeleit, a réz pedig – számos más enzimmel együtt – kollagént termel, ami biztosítja bőrünk rugalmasságát.
8. Csökken a betegségek kialakulásának esélye
A kesudió rengeteg cinket tartalmaz, ami fontos az immunsejtek fejlődéséhez, az antioxidáns enzimek termelődéséhez és az immunrendszer működéséhez.
7. Erősebbé válnak a csontok
Már 3 dkg kesudió biztosítja a napi ajánlott réz- és magnéziumbevitel egy részét. A réz támogatja a csontok és a kötőszövetek fejlődését, míg a magnézium segíti a kalcium felszívódását, csökkentve a csontritkulás esélyét.
6. Megóvhatják a szemeidet
A kesudióban nagy mennyiségben található a lutein és az asztaxantin, melyek antioxidáns szerepet töltenek be, és fontosak a szem egészsége szempontjából. Ha naponta fogyasztod, ezek az antioxidánsok hozzájárulnak a jó látás megőrzéséhez, a szemfertőzések elkerüléséhez és a zeaxantin még a káros UV-sugaraktól is óvja a szemet.
5. Megszabadulhatsz a migréntől
A magnéziumhiány számos problémát okozhat, mint például magas vérnyomást, fejfájást és testi fájdalmat. Ha rendszeresen eszel kesudiót, elegendő magnéziumhoz jutsz, ami segíthet megszüntetni a migrént.
4. Egészségesebbek lesznek a fogaid
A kesudióban található anacardic sav képes elpusztítani a gram-pozitív baktériumokat, amelyek a fogszuvasodást és az aknét okozzák.
3. Több energiád lesz
A kesudió számos vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, köztük E-, K- és B6-vitamint, rezet, foszfort, cinket, magnéziumot, vasat, szelént. Ezeknek mind fontos szerepe van szervezetünk egészséges működésében. Ha egészséges az anyagcserénk, az energiaellátásunk is jobb lesz a nap folyamán.
2. Könnyebb lesz szabályozni a testsúlyod
Sokan úgy gondolják, hogy ha rendszeresen dióféléket esznek, az hízáshoz vezet. Valójában a kesudióban található zsírsavak egészségesek, a magnézium pedig fontos a zsír- és szénhidrát anyagcserében.
Ha mértékkel, de mindennap fogyasztod a kesudiót, gyorsabban fogysz, és csökkentheted az elhízás esélyét. A kesudió rendkívül tápláló és hosszú időre eltelít.
1. Féyesebb lesz a hajad
A kesudióban található réz fényessé teszi a hajszálakat, erősíti a hajat és selymes textúrát kölcsönöz a hajnak. Ha szeretnéd élénkíteni a hajszínedet, érdemes fogyasztani, mert fokozza a melanin, a hajszínért felelős pigment termelődését.